Βόμβα από την Ρωσία – Ο Ερντογάν εξοπλίζει τα Bayraktar για βιοχημικό πόλεμο

Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα.

Το παραπάνω υποστηρίζει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που υπεκλάπησαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει αναφέρεται πως η κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina εμπλέκεται σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε χημικό- βιολογικό πόλεμο κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, με την Τουρκία ωστόσο να αρνείται τις κατηγορίες.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών πληγμάτων αεροπορικώς.

Πέρυσι, η Ουκρανία έστειλε αίτημα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Εάν είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα και έχουν εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας» αναφέρει η Ρωσία.

Η Άγκυρα διαψεύδει τους ισχυρισμούς

«Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλo», δήλωσε από την πλευρά της η Τουρκία.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία μπορεί να καταφύγει σε τέτοιους πολέμους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, στις 9 Μαρτίου, τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό σκευασμάτων ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Χερσώνα από τις μονάδες αναγνώρισης των ρωσικών στρατευμάτων. Τον Ιανουάριο του 2022, η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε, μέσω ενδιάμεσων οργανισμών, περισσότερες από 50 τέτοιες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων και τοξικών χημικών ουσιών», δήλωσε επ’ αυτού ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.