Αυστραλία: Θύελλα αντιδράσεων για τοιχογραφία που δείχνει Ρώσο και Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται

Την άμεση αφαίρεση μιας τοιχογραφίας που βρίσκεται κοντά στο επιχειρηματικό κέντρο του Σίδνεϊ ζήτησε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αυστραλία, ο οποίος επέκρινε τον δημιουργό της ότι «δεν έχει ιδέα για τη ρωσική εισβολή στη χώρα του» και χαρακτήρισε το έργο ως «απολύτως προσβλητικό» απέναντι σε όλους τους Ουκρανούς.

Η μεγάλη τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο Πίτερ Σίτον (ο οποίος χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα CTO) απεικονίζει έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό διπλωμάτη Βασίλ Μιροσιτσένκο το συγκεκριμένο έργο «δημιουργεί μια αίσθηση εσφαλμένης εξίσωσης ανάμεσα στο θύμα και τον επιτιθέμενο». «Πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς καθυστέρηση» έγραψε ο πρέσβης στην Αυστραλία στο Twitter.

H κοινωνιολόγος Όλγκα Μποϊτσάκ, λέκτορας στους ψηφιακούς πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ χαρακτήρισε επικίνδυνη αυτήν την εξίσωση, αφού «υπονοεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να κατεβάσουν τα όπλα».

«Πλέον έχουν όλοι μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θα συνέβαινε εάν η Ουκρανία σταματούσε να πολεμά, επομένως αυτή η “τέχνη” απονομιμοποιεί τα βιώματα της αντίστασης» σημείωσε σε ανάρτησή της. Σύμφωνα με την ίδια, ανάλογο αφήγημα εκφράζουν και αντίστοιχες τοιχογραφίες στη Ρωσία, εντάσσοντας το θύμα και τον επιτιθέμενο επί ίσοις όροις σε μια εικόνα. «Εάν είσαι καλλιτέχνης και ενδιαφέρεσαι να συνεισφέρεις στο όραμα της ειρήνης, μια καλή αφετηρία είναι να διαβάσεις για τη μετα-αποικιοκρατική ιστορία της Ουκρανίας».

Ο καλλιτέχνης ζήτησε συγγνώμη για το έργο του εχθές, Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με ρωσικούς οργανισμούς, όπως τον κατηγόρησαν οι επικριτές του.

«Συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου στους Ουκρανούς τους οποίους προσέβαλα. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Ο στόχος μου ήταν να προωθήσω την ειρήνη» επισήμανε σε ανάρτησή του στο Instagram o Σίτον, εξηγώντας ότι ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη είναι ένα και πρέπει να είναι ενωμένοι.

«Εάν θέλετε να με μισήσετε γι’ αυτό, ελεύθερα, αλλά μέχρι να φτάσω στον τάφο θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτό το ιδανικό, ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν», πρόσθεσε ο καλλιτέχνης.

Αν και δεν το ανέφερε στην ανάρτησή του, ο Σίτον αποκάλυψε στο SBS ότι αποφάσισε να καλύψει την τοιχογραφία (που έχει τίτλο Peace before Pieces) με ένα άλλο έργο.