Οι δράσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για τον μήνα Αύγουστο

Ένας γεμάτο συνεκπαιδεύσεις μήνας έφτασε στο τέλος, με την Πολεμική Αεροπορία να εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά με τις δράσεις και τις κοινές ασκήσεις της με πολεμικες αεροπορίες άλλων χωρών.

(Επίσημα στοιχεία της ΠΑ)

 

Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, δυτικά της Πελοποννήσου. Μία άσκηση Στρατιωτικής σημασίας με σκοπό την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την μαχητική ικανότητα και φυσικά την ενίσχυση της συνεργασίας. Συμμετείχαν συνολικά 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μας και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS HARRY S. TRUMAN.

 

Αποστολή Συνοδείας και Συνεκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων με Αεροσκάφη B–52 των ΗΠΑ και Μαχητικά Αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Ιταλίας

 Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 με αίτημα του NATO Air Command (NATO AIRCOM), το Στρατηγικό Βομβαρδιστικό Β-52 της Bomber Task Force των ΗΠΑ πραγματοποίησε συνεκπαίδευση αναχαίτισης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «ONYX SWING». Το B-52 με συνοδεία από ένα ζεύγος Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16  πέρασε το FIR Σκοπίων, πραγματοποιώντας επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα  προστασίας  Μονάδος Υψηλής Αξίας [High Value Asset (HVA). Με την παρουσία των Eλληνικών F-16, εκτελέστηκε άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης [Close Air Support (CAS)] με Joint Τerminal Αttack Controller (JTAC). Κατά το τέλος της συνεκπαίδευσης, το ζεύγος των Ελληνικών F-16 συνόδευσε το Α/Φ Β-52 δυτικά, μέχρι την έξοδό του από το FIR Αθηνών. Ωστόσο συμμετείχαν και Ιταλικά Α/Φ Eurofighter Typhoon.

 

Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 BLOCK 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS HARRY S. TRUMAN, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT). Άλλη μια συνεκπαίδευση που τονίζει την Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ και την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

 

Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Διακρατική Συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022»

Από την Δευτέρα 08 έως και την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διακρατική Συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022» η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2010 και  πραγματοποιήθηκε στο FIR Σόφιας με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της 110 και της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ). Η συνεκπαίδευση τύπου INVITEX-LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) με στόχο τα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας , διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας με συμμετέχοντες την  Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Ρουμανίας.

 

Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN

 Με την επικαιροποιημένη Συμφωνία  Αμοιβαίας  Αμυντικής  Συνεργασίας  Ελλάδος-ΗΠΑ, την Δευτέρα 01 Αυγούστου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε άλλη μια σημαντική συνεκπαίδευση με Μαχητικά Αεροσκάφοι της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της  Πελοποννήσου. Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 BLOCK 52+ Advanced  της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS HARRY S. TRUMAN.

Βασίλειος Τσαρούχας