SOS από τη Δύση για τη Ζαπορίζια – «Μεγαλώνει ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος»

Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη Ζαπορίζια. Πυκνώνουν, δε, οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος ενόσω Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στην περιοχή.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης, αποφασίστηκε ειδική έρευνα από κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που θα μεταβεί πιθανότητα τον Σεπτέμβριο στην περιοχή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.

Κορυφώθηκε, νωρίτερα, το θρίλερ με τους έξι αντιδραστήρες καθώς όλοι ετέθησαν εκτός λειτουργίας. Στη συνέχεια, ωστόσο, έγινε γνωστό πως ο ένας λειτούργησε ξανά.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom γνωστοποίησε, πάντως, ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εγκατάσταση.

«Κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε επανειλημμένα την περιοχή. Το μέγεθος της καταστροφής ερευνάται» επισήμανε, ειδικότερα, η εταιρεία.

«Εργαζόμαστε με σκοπό την ασφάλεια του εργοστασίου» συμπλήρωσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατηγόρησε με τη σειρά του τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς κοντά στον σταθμό, που προκάλεσαν προχθές, Πέμπτη, πυρκαγιές σε κοιλώματα τέφρας ενός κοντινού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που λειτουργεί με άνθρακα με αποτέλεσμα ο σταθμός της Ζαπορίζια να αποσυνδεθεί από το ενεργειακό δίκτυο.

Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έφτασαν το 1 εκατομμύριο τόνους από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής, είπε, 44 πλοία έχουν σταλεί σε 15 χώρες. Έχουν υποβληθεί επίσης 70 αιτήσεις για φόρτωση άλλων πλοίων, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της Ουκρανίας είναι να φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών τα 3 εκατομμύρια τόνους τον μήνα.