F-35: Στο εσωτερικό του σούπερ μαχητικού

Το F-35 βρίσκεται πλέον στην κορυφή των επιλογών σχεδόν κάθε πολεμικής αεροπορίας, αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτής της γενιάς. Μιλάμε για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής, να χτυπά αθόρυβα στόχους εδάφους και να πραγματοποιεί αποστολές παρακολούθησης και αναγνώρισης. Χάρη στα υπερσύγχρονα συστήματα και το οπλοστάσιο που διαθέτει μπορεί να περνάει απαρατήρητο από τα εχθρικά ραντάρ, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Στο κλειστό κλαμπ των F-35 βρίσκονται πλέον:

οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ιταλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, το Βέλγιο, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, η Γερμανία και ακολουθεί η Ελλάδα.

Ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας

Με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η ύπαρξη των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στους ελληνικούς αιθέρες θα αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η προσθήκη του υπερσύγχρονου υπερόπλου αποτελεί στρατηγικό αλλά και τεχνολογικό άλμα στο ελληνικό οπλοστάσιο καθώς αλλάζει τα δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τέτοιο μαχητικό σε συνδυασμό με τους πιλότους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μας και της άψογης συνεργασίας που έχουν με τα Rafale όσο και με τα F-16V, υπενθυμίζουν σε οποιονδήποτε θελήσει να μας «βλάψει», να το ξανασκεφτεί…

Το κόστος της πρώτης μοίρας F-35

Με βάση τα όσα μέχρις ώρας έχουν διαμηνυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της αμερικανικής πλευράς το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να ενταχθεί στην «συλλογή» της Πολεμικής Αεροπορίας το 2028 και το τελευταίο, ανάλογα και με τους ρυθμούς παράδοσης, το 2033.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς το κόστος «fly away», δηλαδή χωρίς όπλα, για καθένα F-35Α, ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. δολάρια. Μόνο για την αγορά των 20 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς όπλα, δίχως να συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας θα απαιτηθεί 1,6 δισ. δολάρια. Όμως για να γίνει εφικτή η απόκτηση των μαχητικών, χρειάζεται να αναβαθμιστούν οι πολεμικές υποδομές. Έτσι το κόστος για τις υποδομές των F-35, οι εργασίες που θα γίνουν από ελληνικές εταιρίες, η εκπαίδευση των χειριστών των αεροσκαφών καθώς και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά, εκτινάσσουν τον προϋπολογισμό στα 3,5 – 3,7 δις δολάρια.

Τα χαρακτηριστικά του «αόρατου φονιά»

Ο εξοπλισμός του μαχητικού 5ης γενιάς της Π.Α

Το συνολικό οπλικό φορτίο μεταφοράς φτάνει τους 8 τόνους και έχει την δυνατότητα να εξοπλιστεί με δυο πυραύλους αέρος-αέρος Aim-120 και δυο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-31 JDAM ή εναλλακτικά με 4 πυραύλους AIM-120. Το οπλοστάσιο του περιλαμβάνει επιπλέον ένα πυροβόλο των 25mm και μια βόμβα GBU-39 SDB 1.

Μιλώντας για το πυροβόλο Gau-22/ A είναι εκδοχή του Gau-12/U που σχεδιάστηκε για χρήση στο F-35 Lightning II. Η μεγάλη διαφορά του Gau-22/A είναι η χρήση τεσσάρων κανονιών αντί για πέντε. Ωστόσο το Gau-22/ A είναι ελαφρύτερο και έρχεται με βελτιωμένη ακρίβεια στα 1.4 milliradians σε σύγκριση με τα 5 milliradians της Gau-12/U.
Επιπλέον το μαχητικό διαθέτει δυο εντυπωσιακές λειτουργίες:
Αν επιλέξουμε τη διαμόρφωση stealth το F-35 μπορεί να διεισδύσει σε εχθρικό έδαφος φορτωμένο με 5.700 λίβρες εσωτερικών πυρομαχικών. Ενώ στη συνέχεια το μαχητικό μπορεί να μετατραπεί σε φονιά, μεταφέροντας μέχρι και 22.000 λίβρες ισχυρών εσωτερικών αλλά και εξωτερικών όπλων σκορπώντας τον τρόμο.

Το ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας του μαχητικού 5ης γενιάς της Π.Α

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με ένα κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81 , τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays) και τα συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και προειδοποίησης AN/AAS-37. Το ραντάρ AN/APG-81 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους πιλότους των F-35 να εμπλέκουν αποτελεσματικά τους στόχους στον αέρα και στο έδαφος σε μεγάλη απόσταση, παρέχοντας παράλληλα εξαιρετική επίγνωση της κατάστασης. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ραντάρ μπορεί να εντοπίσει στόχους μεταξύ 200 – 300km.

Στο κομμάτι της αυτοπροστασίας το υπερόπλο έχει καταπλήξει όλους όσους το αμφισβήτησαν. Με το εντυπωσιακό σύστημα DAS στέλνει εικόνες υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο κατευθείαν στο κράνος του πιλότου από έξι κάμερες υπερύθρων που είναι τοποθετημένες γύρω από το αεροσκάφος. Το EO DAS προειδοποιεί τον χειριστή για εχθρικά εισερχόμενα αεροσκάφη και πυραύλους, με αποτέλεσμα να είναι πάντα προετοιμασμένος. Ωστόσο σε περίπτωση που εχθρικό μαχητικό είναι πίσω από το F-35, μέσω του DAS ο πιλότος μπορεί να ρίξει πυραύλους όπου θα κάνουν αναστροφή προς τον εχθρό ακόμα και χωρίς να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο.

Βασίλειος Τσαρούχας