Πανίσχυρη η Ελλάδα – Τα εξοπλιστικά που αλλάζουν τις ισορροπίες

Μαχητικά Αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35

Μετά από επίσημο αίτημα της Αθήνας για την απόκτηση 18-24 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και από μπαράζ επισκέψεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση του υπερόπλου πέμπτης γενιάς. Τα Stealth 5ης γενιάς F-35 Lightning II θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο, αφού έχουν την δυνατότητα να πλήττουν τον αντίπαλο σε βάθος προτού αυτός αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει τα F-35 από το 2028 και μετά ενώ το κόστος θα φτάσει τα 1,6 δισ. δολάρια. Μαζί µε τα όπλα, το «πακέτο» εκπαιδεύσεως και ανταλλακτικών, το συνολικό κόστος κτήσεως αναµένεται να φτάσει τα περίπου 3 δισ. δολάρια.

Τα πανίσχυρα Rafale και οι φρεγάτες [email protected]

Τα έξι Rafale «πάτησαν» στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου και είναι η πρώτη από τις αρκετές «φουρνιές» νέων και υπερσύγχρονων όπλων που ενισχύουν τον Ελληνικό Στρατό. Τα μαχητικά με το παρατσούκλι «gamechangers» αλλάζουν τις ισορροπίες στον αέρα, καθώς περιμένουμε ακόμα έξι το 2023, έξι τον Ιανουάριο του 2024 και τα τελευταία έξι τον Ιανουάριο του 2025. Το 2025 θα είναι όμως χρονιά ριζικής ανανέωσης και για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού τότε προβλέπεται να παραληφθούν οι δύο πρώτες φρεγάτες [email protected], με την τρίτη να ενισχύει τον Στόλο το 2026. Oι φρεγάτες διαθέτουν τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες αλλά και μπορούν με την εμβέλεια των ραντάρ (Seafire) και το βεληνεκές των όπλων τους να «χτίζουν» ένα τείχος προστασίας στη θάλασσα σε ακτίνα δεκάδων ναυτικών μιλίων.

 Οι «φύλακες» του Έβρου και των νησιών

444 τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 από τα 1.200 έχει παραλάβει εώς τώρα η Έλλάδα μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) με σκοπό την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς. Τα Μ1117 μπορούν να μεταφέρουν πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

 

Οι προτάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Σε τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής των κορβετών με τις οποίες θα εξοπλιστεί το Πολεμικό Ναυτικό για την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τη διασφάλιση της ελληνικής κυριαρχίας. Προβάδισμα έχουν οι ιταλικές κορβέτες τύπου Doha, με τις γαλλικές στη δεύτερη θέση και τις ολλανδικές να ακολουθούν. Οι τρεις προτάσεις καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, με την προϋπόθεση πώς οι τρείς χώρες πρέπει να βελτιώσουν τις οικονομικές προσφορές του συμβολαίου των τεσσάρων κορβετών με προϋπολογιζόμενο συνολικό κόστος 2 δισ. ευρώ.

Ελικόπτερα και εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης

Σε αγορά επτά αμερικανικών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Romeo έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, με παράδοση το 2023 (τα τρία πρώτα), το 2024 (τα επόμενα τρία) και το 2025 (το 7ο και τελευταίο).

Προπαρασκευή της Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό αριθμού των γερμανικών αρμάτων Leopard είναι γεγονός, αφού από τα περίπου 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που βρίσκονται στη δύναμη της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων, αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ικανός αριθμός, περίπου τα 2/3 του συνόλου, με κόστος περί τα 800 εκατ. ευρώ. Η αναβάθμιση δεν θα περιλαμβάνει μόνο το θερμικό περισκόπιο των αρμάτων, αλλά και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα και τη θωράκισή τους με κονδύλι κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής

  • Αφορούν την προμήθεια μεταχειρισμένων αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων κόστους 291.186.7903 ευρώ. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει εμπλοκή και της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.
  • Την υποστήριξη των μηχανών των υποβρυχίων κόστους 21.000.000 ευρώ
  • Tην πρόσκτηση συστημάτων αναγνώρισης IFF mode 5 για το Πολεμικό Ναυτικό έναντι 52.950.000 ευρώ.
  • Την αξιοποίηση των Mirage 2000
  • Tην προμήθεια συστημάτων σε μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Σκάφη και «έξυπνες» βόμβες από τις ΗΠΑ

Έξι νεότευκτα σκάφη τύπου RHIB παραδόθηκαν ως δωρεά της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.Τέσσερα από τα προαναφερθέντα σκάφη πρόκειται να ενταχθούν στη δύναμη της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τα υπόλοιπα δύο στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Η Πολεμική Αεροπορία μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόκειται να αποκτήσει «έξυπνες βόμβες» με εκτιμώμενο κόστος 15 εκατομμύρια δολάρια. Είναι διατρητικές βόμβες, που ως στόχο έχουν να καταστρέφουν θωρακισμένα στρατηγεία, θωρακισμένες αποθήκες και θωρακισμένα υπόστεγα αεροσκαφών.

Βασίλειος Τσαρούχας