Πούτιν σε Ερντογάν: «Οι Ευρωπαίοι να ευγνωμονούν την Τουρκία για το φυσικό αέριο»

Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, τις προοπτικές των συνομιλιών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Συρία.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, μιλώντας στην αρχή της συνάντησης στην κατοικία του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα στο Σότσι, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις τους θα βοηθήσουν «να προωθηθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν η Τουρκία και η Ρωσία στην περιοχή».

«Ευχαριστώ» Πούτιν σε Εντογάν για τη βοήθεια στις διαπραγματεύσεις για τα σιτηρά

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν την Παρασκευή για τη βοήθεια στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών για τα σιτηρά, επισημαίνοντας τη σημασία τους για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. «Είναι ένα οξύ ζήτημα για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τα τρόφιμα και τα λιπάσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες στο Σότσι θα επιτρέψουν στον Πούτιν και τον Ερντογάν να επανεξετάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στη σύναψη συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που είχαν μείνει κολλημένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πριν από περισσότερους από πέντε μήνες. Οι συμφωνίες επιτρέπουν επίσης στη Ρωσία να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα.

Τρία ακόμη πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες τόνους καλαμποκιού αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας την Παρασκευή μετά τον απόπλου του πρώτου πλοίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πούτιν ελπίζει σε συμφωνία με Ερντογάν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.