Τι έχει απογίνει η συμφωνία με τα BMP-1 και τα γερμανικά Marder;

Τούτες τις θερμές ημέρες του Αυγούστου που οι περισσότεροι υπουργοί απολαμβάνουν τη θάλασσα σε κάποιο νησί, τα φώτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραμένουν ανοικτά σχεδόν έως τα μεσάνυκτα. Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εργάζεται στο γραφείο του προσπερνώντας, όπως λέει, το γεγονός ότι είναι Αύγουστος και δέχεται ομολόγους του υπουργούς που ορισμένοι συνδυάζουν στην Ελλάδα τις διακοπές τους. Για παράδειγμα συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας Κάλε Λάανετ.

Το ενδιαφέρον από αυτήν την συνάντηση είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Εσθονός υπουργός ζήτησε κυρίως από τις ΗΠΑ να σταλούν στην χώρα του περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπισθούν στον εναέριο χώρο της, σε περίπτωση παραβίασής του από ρωσικά μαχητικά. Μα θα πείτε η Εσθονία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη αφού είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ; Οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους. Για αυτό σας λέω πως έχει ενδιαφέρον η επίσκεψη στην Ελλάδα του Εσθονού υπουργού Άμυνας

Πήρε τηλέφωνο
Λίγο προτού αφιχθεί στο ελληνικό Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τηλεφώνησε στην Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ. Το θέμα είναι η ανταλλαγή αρμάτων μεταφοράς προσωπικού. Πρόκειται για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμα κλείσει, αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτά ΤΟΜΑ που συμφώνησε η χώρα μας να παραδώσει στην Ουκρανία, τύπου BMP-1st, και θα παραλάβει σε αναπλήρωση ΤΟΜΑ Marder 1A3/5 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, αλήθεια τι έγιναν; Παραδόθηκαν; Και πόσα; Από ότι γνωρίζω δεν παραδόθηκαν ακόμα.

Υπάρχουν βεβαίως πληροφορίες ότι οι Γερμανοί έχουν ετοιμάσει 30 τέτοια άρματα τα οποία πρόκειται να ανταλλάξουν με 30 δικά μας, αλλά η ανταλλαγή δεν άρχισε ακόμα. Και προβλέπω ότι θα αργήσει επειδή αναμένονται να διευκρινισθούν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του τύπου, θα πληρώσουμε κάτι για την ανταλλαγή; Και πού θα πληρώσουμε; Στην γερμανική κυβέρνηση ή στην γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegman που τα κατασκευάζει. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι τα άρματα Marder, που μας προσφέρουν οι Γερμανοί σε αντάλλαγμα με τα BMP-1, τα έχει η εταιρία Krauss Maffei Wegman και όχι η γερμανική κυβέρνηση. Και εδώ ακριβώς υπάρχει το μπέρδεμα.

Πηγή: Βηματοδότης