Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την μέσω κοινών προσπαθειών, αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικώς, τη συμμετοχή Ελλήνων και Εσθονών

στρατιωτικών σε αμοιβαίως επωφελή προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις δύο χώρες και στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλτική, το κλίμα εντάσεως που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή μας και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αλλά και τις πολεμικής επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεπεία της Ρωσικής εισβολής και τους τρόπους βοηθείας της φίλης αυτής χώρας, εξέτασαν ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Εσθονό ομόλογό του Χάννο Πέβκουρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«…Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Χαίρομαι που οι συζητήσεις μας με τον Υπουργό κ. Πεβκούρ ήταν πολύ χρήσιμες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και να συζητήσουμε πώς, μέσω κοινών προσπαθειών, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Εσθονού ΥΠΑΜ στην Ελλάδα ήτο ανταποδοτικού χαρακτήρος της προηγηθείσης τον Νοέμβριο του 2021 επισκέψεως του Ν.Παναγιωτόπουλου στο Ταλίν, και στη διάρκειά τους επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο χωρών και η στενή αμυντική τους συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Συμφώνως με τον Ν. Παναγιωτόπουλος, «…επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ελλάδας – Εσθονίας και, σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις δύο χώρες», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Εσθονός ΥΠΑΜ Χάννο Πέβκουρ, αφού τόνισε ότι φέτος, στις 6 Μαΐου γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Εσθονίας, τόνισε ότι οι δύο χώρες «…γεωγραφικά είμαστε κράτη «πρώτης γραμμής» σε διαφορετικές πλευρές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Αυτό μας φέρνει και πιο κοντά και βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τις ανησυχίες του άλλου για την Ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ Συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στο Νότο, την Ανατολή και το Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Εσθονίας στον χάρτη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα που ασκείται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία».

Σε άλλο σημείο ο ίδιος αναφερόμενος στην αρωγή της χώρας του προς τη μαχόμενη Ουκρανία τόνισε: «Η αρωγή της Εσθονία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ που είναι σχεδόν το 13% (ή 30%) του Αμυντικού Προϋπολογισμού μας αλλά σκεφτόμαστε να την αυξήσουμε στις επόμενες εβδομάδες», ενώ συνοψίζοντας επισήμανε ότι «… η Εσθονία και η Ελλάδα και όχι μόνο εμείς αλλά όλοι στη συμμαχία μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ προστατευμένη και, από την πλευρά μου, δεν βλέπω κάποιο άλλο ενδεχόμενο εκτός από το να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο το δυνατό περισσότερο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Αρχηγό Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.