Ταϊβάν: Δείτε εικόνες από τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας με αληθινά πυρά γύρω από τη νήσο

Ξεκίνησαν πριν από μερικές χώρες τα γυμνάσια ευρείας κλίμακας που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, ως σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα εκτόξευσε «αρκετούς» βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng ανοιχτά της βορειοανατολικής και νοτιοδυτικής ακτής της Ταϊβάν λίγο μετά τις 9.00 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Βίντεο που δημοσιεύουν δημοσιογράφοι και πολίτες στα social media δείχνουν ρουκέτες να εκτοξεύονται από την Κίνα, και πιο συγκεκριμένα από το νησί Πινγκτάν, προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο ακριτικό νησί της Κίνας είδαν αρκετά μικρά βλήματα να εκτοξεύονται αφήνοντας πίσω τους γραμμές από λευκό καπνό και άκουσαν δυνατούς κρότους.

Ένας αξιωματούχος από την Ταϊβάν που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Guardian είπε ότι περίπου 10 κινεζικά πλοία πέρασαν για λίγο την ανεπίσημη γραμμή που χωρίζει τα χωρικά ύδατα της Κίνας από εκείνα της Ταϊβάν, προτού τελικά «εκδιωχθούν» από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της νήσου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι οι μεγαλύτερες έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο». «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες από κινεζικά ελικόπτερα που πετούν από το νησί Πινγκτάν πριν ξεκινήσουν τα γυμνάσια:

pingtan
pingtan_2

Ένας αξιωματούχος από την Ταϊβάν που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Guardian είπε ότι περίπου 10 κινεζικά πλοία πέρασαν για λίγο την ανεπίσημη γραμμή που χωρίζει τα χωρικά ύδατα της Κίνας από εκείνα της Ταϊβάν, προτού τελικά «εκδιωχθούν» από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της νήσου.

Μη επιβεβαιωμένα βίντεο δείχνουν ρουκέτες να εκτοξεύονται από την Κίνα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο ακριτικό νησί Πινγκτάν είδαν αρκετά μικρά βλήματα να εκτοξεύονται αφήνοντας πίσω τους  γραμμές από λευκό καπνό και άκουσαν δυνατούς κρότους.

Ανεύθυνη η επιλογή της Κίνας, λέει ο σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν

Η συγκεκριμένη επιλογή της Κίνας δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Δείτε χάρτη με τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν τα γυμνάσια:

Ο κινεζικός στρατός θα διεξαγάγει σήμερα και τις επόμενες ημέρες τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ταϊβάν, κάνοντας επίδειξη δύναμης μετά την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στη νήσο, που πυροδότησε οργή στο Πεκίνο.

Ο κ. Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες». Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Η Νάνσι Πελόζι, που αναχώρησε από τη νήσο την Τετάρτη, ήταν η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊπέι έπειτα από 25 χρόνια. Διαβεβαιώνοντας πως πήγε «ειρηνικά» στην περιοχή ως «φίλη», η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διεμήνυσε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση η οποία εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

«Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Επίδειξη δύναμης

Υπενθυμίζεται ότι, καθώς η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ανακοίνωσε σχέδια για εκτεταμένες κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις και ασκήσεις βολής με αληθινά πυρά μεγάλης εμβέλειας σε έξι μεγάλες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, οι οποίες εκτείνονται στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της χώρας κοντά στο Kaohsiung και το Keelung, το μεγαλύτερο και τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της. Τα  γυμνάσια  που ξεκίνησαν σήμερα θα γίνουν σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν —σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της— και θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι εχθές άλλα 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, έναντι 21 την προηγουμένη, παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά ευρύτερη από τον εναέριο χώρο της νήσου.

Η Κίνα δήλωσε εχθές πως τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη στο νησί της Πελόζι. Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», συνέχισε, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δήλωσαν ότι είναι «αποφασισμένες να υποστηρίξουν την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία» της νήσουσε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, επιθετικά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία σε ελιγμούς.

ASEAN: Η κατάσταση στη νήσο ενδέχεται να προκαλέσει «ανοικτές συρράξεις»

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ο στρατός της Κίνας ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Η ΕΕ καταδικάζει τα «επιθετικά» γυμνάσια

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Πεσκόφ: Η ένταση που προκλήθηκε δεν πρέπει να υποτιμάται

Το Κρεμλίνο δήλωσε εχθές ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται» η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για διάλογο για τη διευθέτηση των εντάσεων και ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε ένα πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.