Μπάιντεν: Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε το Σάββατο, κρίνοντας ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Ο Aμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα νωρίτερα φέτος και ότι διεξήχθη αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ.

«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, στο αεροπορικό πλήγμα —νωρίτερα ανακοινώθηκε από στελέχη της κυβέρνησής του ότι έγινε με UAV της CIA— δεν έχασε τη ζωή του κανένα μέλος της οικογένειας του επικεφαλής της Αλ Κάιντα.

Ο αρχηγός του κράτους διεμήνυσε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει το Αφγανιστάν να γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες.

Παράλληλα, Aμερικανός αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να εξοντωθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έγινε από αέρος και χωρίς να υπάρχει καμιά αμερικανική παρουσία στο πεδίο. Ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν «ξεκάθαρη παραβίαση» των συμφωνιών που είχε υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ.

αλ_καιντα6

«Πάνω από 20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ επιτέλους τέλειωσαν τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στενό σύντροφο και διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν», σχολίασε μέσω Twitter ο Τόμας Τζόσλιν, ειδικός του Foundation for Defense of Democracies, αμερικανικού κέντρου μελετών. «Αν και είχε πολλά ελαττώματα, δεν ήταν τόσο ασήμαντος όσο νόμιζαν αρκετοί αναλυτές», συμπλήρωσε.

Κληρονόμος το 2011 μιας εξασθενημένης οργάνωσης, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, 71 ετών, πολλαπλασίασε τα «franchises», τις συνεργασίες με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις και τις ευκαιριακές συμμαχίες, από την αραβική χερσόνησο ως το Μάγρεμπ, από τη Σομαλία ως το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

«Παρά την ηγεσία του Ζαουάχρι (…), η οργάνωση αντιμετωπίζει ακόμη πολλές προκλήσεις. Πρωτίστως το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατό του», εκτίμησε ο Κόλιν Κλαρκ, ερευνητής στο αμερικανικό κέντρο μελετών Soufan Group.

Στα τέλη του 2020, πηγές θεωρούσαν για αρκετό καιρό πως είχαν βάση φήμες που τον έφεραν να πέθανε εξαιτίας καρδιοπάθειας, αλλά κατόπιν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα επανεμφανίστηκε σε βίντεο.

Η Αλ Κάιντα είχε χάσει ήδη τον υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της, τον Αμπντούλα Άχμεντ Αμπντούλα, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στους δρόμους της Τεχεράνης από ισραηλινούς πράκτορες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης για λογαριασμό της Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα New York Times.

Ο Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, ηγέτης της Αλ Κάιντα ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο, ο οποίος επέβλεψε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με τον ιδρυτή της οργάνωσης, Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

αλ

Και οι δύο άνδρες διέφυγαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 και το πού βρισκόταν ο Ζαουαχίρι ήταν για καιρό ένα μυστήριο. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν το 2011.

αλ_καιντα

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς αποχωρούσε με εσπευσμένο και χαοτικό τρόπο το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό δυτικών κρατών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, περιορίστηκε από την πλευρά του να επιβεβαιώσει μόνο ότι διεξήχθη αεροπορική επιδρομή με UAV και την καταδίκασε σθεναρά, κάνοντας λόγο περί παραβίασης «των διεθνών αρχών».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα μέσα του Ιουλίου ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, τον Μάχελ αλ Αγκάλ, επίσης με πλήγμα από αέρος.