Δισεκατομύρια δολάρια στα χέρια του Ερντογάν απο τον Πούτιν;

Σε νέα μεταφορά χρημάτων προς την τουρκική θυγατρική προχώρησε ο ρωσικός κόλοσσός Rosatom Corp, ο οποίος έχει αναλάβει το χτίσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα η Rosatom Corp έστειλε στην Akkuyu Nuclear JSC έμβασμα 5 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες της Άγκυρας εξαιτίας των καθυστερήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας έχουν δρομολογηθεί  άλλες δύο μεταφορές χρημάτων. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές γίνονται σε δολάριο.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών εισαγόμενων τιμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόλις μπουν σε λειτουργία και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, το εργοστάσιο θα καλύπτει έως και το 10% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω project γίνεται από την Sberbank που είναι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα καθώς και από την Sovcombank (ρωσική τράπεζα). Μάλιστα και οι δύο βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. Πάντως από την Άγκυρα τονίζεται ότι η μέχρι στιγμής ρευστότητα καλύπτει όλες τις αναγκαίες εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2026. Η Rosatom, η οποία ελέγχει το 100% της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του 49% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς εδώ και χρόνια, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πάντως ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι η μεταφορά των χρημάτων αποτέλεσε ένα «ευχαριστώ» της Ρωσίας προς την Τουρκία για το ρόλο που διαδραμάτισε η δεύτερη στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.