Παραλήρημα Τσελίκ: Η επιθετική πολιτική Μητσοτάκη απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα

Το παραλήρημα από την Άγκυρα συνεχίζεται με τις προκλήσεις να κλιμακώνονται και τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος AKP να δημιουργούν μια εικόνα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τόνισε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών με την τουρκική πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας δε λόγο για… επιθετική ελληνική πολιτική που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα!

«Ο Μητσοτάκης ακολουθεί επεκτατική και επιθετική πολιτική. Απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Τσελίκ.

Τεντώνοντας το σχοινί, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ισχυρίστηκε τα εξής: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη θέση ότι ένα νησί (το Καστελόριζο) με έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή είναι επιθετική και επεκτατική πολιτική και οι ισχυρισμοί του είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο».

Μετά το σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα και τη δήλωση «ο Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις», ο Τσελίκ υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη φράση «για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές»…

Κάνοντας το άσπρο μαύρο και ενώ η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση, ο Τσελίκ προχωρήσε ακόμη στις εξής προκλήσεις: «Είναι τραγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός να στοχοποιεί τον πρόεδρο μας με τον ισχυρισμό του “επεκτατικού”. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δυσκολευόταν να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους, αύξησε τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό της χώρας κατά πέντε φορές, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει ειρηνικές διαθέσεις και ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το κρεσέντο των εμπρηστικών κινήσεων από την Άγκυρα και τα περί αποστρατιωτικοποπίησης των νησιών, τόνισε στο CNN ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» υπογράμμισε ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Με νόημα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.