Σαουδική Αραβία: Τα κέρδη της επίσκεψης Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα και τα super deals των 4 δις. ευρώ

Δώδεκα διμερείς συμφωνίες, που «σφραγίζουν» τη στρατηγική αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και τη νέα εποχή στη συνεργασία της χώρας μας με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αραβικά κράτη της ευρύτερης περιοχής μας (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), υπογράφηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση της ημέρας ήρθε από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και το στόχο που διατύπωσε δημόσια να γίνει η Ελλάδα κόμβος για τη μεταφορά υδρογόνου, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι υπογραφές και ανταλλαγές συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έγιναν στους εξής τομείς: Σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, διμερών επενδύσεων, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, υγείας, καταπολέμησης του εγκλήματος, πολιτισμού και αθλητισμού, τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Υπογραφές για EMC
Επιπλέον, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων από τη Σαουδική Αραβία στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι για να συναντηθεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν, έλαβε χώρα – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Σε όλους τους τομείς
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του έργου του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Είχε ακόμα την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Μπιν Σαλμάν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές – όπως είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector) και ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας.

Πράσινη ενέργεια

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα. Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Μπιν Σαλμάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Με επιχειρηματίες
Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Μπιν Σαλμάν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, υποδέχονται σήμερα το πρωί στις 10:00 υπουργούς και επιχειρηματίες, σε υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής/ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Έως και 18 deals
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφούν στην Αθήνα αθροιστικά έως και 18 ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και εταιριών των δύο κρατών, συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής:

  • Στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη Μέση Ανατολή και σημαντικού ελληνικού ομίλου για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σαουδική Αραβία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υδρογόνο και έργα υποδομών.
  • Εξαγορά νοσοκομειακής μονάδας στην Αττική από σαουδαραβική εταιρία στο χώρο της υγείας.
  • Συμφωνία μεταξύ εταιριών στον τομέα της ναυτιλίας.
  • Συμφωνία σαουδαραβικής με έξι διαφορετικές ελληνικές επιχειρήσεις για εισαγωγή από την Ελλάδα προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, μέλι, λιπάσματα, χυμοί, μαρμελάδες, ζωοτροφές, κ.ά.
  • Εξαγορά και εξοπλισμός ενός πρότυπου ογκολογικού νοσοκομείου στην Αττική.