Συναγερμός για το νέο υπερόπλο του Πούτιν με πυρηνοκίνητες τορπίλες stealth

Μπορεί η κατασκευάστρια εταιρεία να το διαφημίζει ως ερευνητικό σκάφος, αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα για κατασκοπεία και πιθανώς για πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρει το CNN, το Belgorod παραδόθηκε στο ρωσικό ναυτικό νωρίτερα αυτό το μήνα στο λιμάνι του Σεβερόντβινσκ, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της χώρας, τη Sevmash Shipyard.

Οι ειδικοί λένε ότι το σχέδιό του είναι μια τροποποιημένη έκδοση των ρωσικών υποβρυχίων κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Oscar II, η οποία έγινε με στόχο να φιλοξενήσει τελικά τις πρώτες πυρηνοκίνητες τορπίλες stealth στον κόσμο και εξοπλισμό για συλλογή πληροφοριών.

Αμερικανικά και ρωσικά υποβρύχια θα κυνηγούν το ένα το άλλο στους ωκεανούς
Εάν το Belgorod καταφέρει να προσθέσει με επιτυχία αυτές τις νέες δυνατότητες στον ρωσικό στόλο, θα μπορούσε την επόμενη δεκαετία να δημιουργήσει το υπόβαθρο για την επιστροφή σε σκηνικό Ψυχρού Πολέμου στους ωκεανούς, με τα αμερικανικά και ρωσικά υποβρύχια να παρακολουθούν και να κυνηγούν το ένα το άλλο.

Με μήκος πάνω από 184 μέτρα, το Belgorod είναι το μακρύτερο υποβρύχιο σήμερα -μακρύτερο ακόμη και από τα υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Οχάιο του Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία φτάνουν στα 171 μέτρα.

Ναυπηγήθηκε το 2019 και αναμενόταν να παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το 2020 μετά από δοκιμές, οι οποίες όμως καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σημειώνεται πως δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για την πρώτη «θαλάσσια βόλτα» του υποβρυχίου.

Το ρωσικό υποβρύχιο θα μεταφέρει μια «mega τορπίλη», μοναδική στην ιστορία
Αυτό που ξεχωρίζει το Belgorod από όλα τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του ρωσικού στόλου -ή και από οποιοδήποτε πυρηνικό υποβρύχιο σε όλο τον κόσμο- είναι η αποστολή του.

Το TASS ανέφερε ότι το υποβρύχιο θα μεταφέρει τις υπό ανάπτυξη πυρηνικές τορπίλες Poseidon, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται από εκατοντάδες μίλια μακριά και να περνούν κρυφά από τις παράκτιες άμυνες, ταξιδεύοντας κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας.

«Αυτή η πυρηνική “mega τορπίλη” είναι μοναδική στην ιστορία του κόσμου. Τα Poseidon είναι μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων. Θα αναδιαμορφώσουν τον ναυτικό σχεδιασμό τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, οδηγώντας σε νέες απαιτήσεις και νέα αντι-όπλα», έγραψε ο Αμερικανός ειδικός στα υποβρύχια H. I. Sutton στην ιστοσελίδα του Covert Shores, τον Μάρτιο.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι τορπίλες θα μπορούσαν να μεταφέρουν κεφαλές πολλαπλών μεγατόνων, προκαλώντας ραδιενεργά κύματα που θα καθιστούσαν τμήματα της ακτογραμμής του στόχου ακατοίκητα επί δεκαετίες.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Κρίστοφερ Φορντ, τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τη διεθνή ασφάλεια, είπε ότι τα Poseidons σχεδιάζονται για να «πλημμυρίσουν τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι».

Όπλα αντιποίνων, οι τορπίλες που αναπτύσσει η Ρωσία

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) τον Απρίλιο ανέφερε ότι τα Poseidons προορίζονται ως όπλα αντιποίνων, σχεδιασμένα για να αντεπιτεθούν στον εχθρό έπειτα από ένα πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία.

Το CRS ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε διαφημίσει τα
Poseidons σε μια ομιλία του το 2018, λέγοντας: «Είναι ήσυχα, πολύ ευέλικτα και δεν έχουν σχεδόν καθόλου τρωτά σημεία που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο εχθρός».

Εάν είναι οπλισμένα με συμβατικές κεφαλές, τα Poseidons θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων όπως ομάδες αεροπλανοφόρων, οχυρώσεων ακτών και υποδομών», φέρεται να είπε ο Πούτιν.