Ο Πούτιν ποντάρει στο αρχαιότερο όπλο του πολέμου

Με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας να συνεχίζεται στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει σε ένα όπλο πιο ισχυρό από τους πυραύλους που προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη: το όπλο του χρόνου.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ελπίζει ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα υποχωρήσει απέναντι στην ενεργειακή κρίση και επισιτιστική κρίση που τροφοδοτεί ο πόλεμος.

Ρώσοι αξιωματούχοι και κρατικά κανάλια πανηγυρίζουν απροκάλυπτα για την πτώση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τσόνσον και του ιταλού ομολόγου του Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας τις παραιτήσεις τους ως αποτέλεσμα των «αυτοκαταστροφικών» κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Ποιος Δυτικός ηγέτης, αναρρωτιούνται, θα είναι ο επόμενος που θα πέσει;

Ο Πούτιν, ο οποίος γίνεται 70 ετών τον Οκτώβριο, διαμήνυσε αυτό τον μήνα ότι μόλις άρχισε την επιχείρησή του στην Ουκρανία. Προκάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να νικήσουν τη Μόσχα. Θα αποτύχουν, διαβεβαίωσε.

H Δύση εξόργισε τη Ρωσία με την αποστολή πυραύλων HIMARS (Reuters)

«Το στοίχημα του Πούτιν είναι ότι θα μπορέσει να νικήσει έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς» δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, μιλώντας στο Aspen Security Forum αυτή την εβδομάδα.

Ο Πούτιν, πρώην κατάσκοπος της KGB, στοιχηματίζει ότι «μπορεί να στραγγαλίσει την ουκρανική οικονομία, να εξαντλήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία και κοινή γνώμη, και να εξαντλήσει τις ΗΠΑ επειδή, στα μάτια του Πούτιν, οι Αμερικανοί πάντα πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και θα στραφούν σε κάτι άλλο» είπε ο Μπερνς.

Ο διευθυντής της CIA διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν θα ηττηθεί. Την Τετάρτη, όμως, ο επί 18 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική φιλοδοξία δεν εξαντλείται πλέον στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς αλλά επεκτείνεται και στο νότο και «μια σειρά άλλων κτήσεων».

Προσάρτηση

Το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε την Τρίτη πως σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει ολόκληρο το Ντονμπάζ μαζί με εκτάσεις στη νότια ακτή της Ουκρανίας όπως η Χερσώνα και η Ζαπορίζια.

Αυτό θα επισημοποιούσε τη ρωσική κατοχή του 18% της ουκρανικής επικράτειας, πέρα από το 4,5% που απέκτησε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ουκρανοί στρατιώτε στο Ντονμπάς προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη ρωσική εισβολή (Reuters)

Και όπως προειδοποίησε ο Λαβρόφ, σε περίπτωση που η Δύση συνεχίσει να στέλνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως πυραύλους HIMARS η επεκτατική όρεξη της Ρωσίας θα μεγαλώσει.

«Το ρητορικό μήνυμα που δείχνει να στέλνει ο Λαβρόφ στη Δύση είναι το εξής: όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο περισσότερα θα διεκδικήσει» σχολίασε ο Βλάντισλαβ Ζούμποκ, καθηγητής διεθνούς ιστορίας στο London School of Economics.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής πάνω από 8 δισ. δολάρια για την ασφάλεια της Ουκρανίας, σκοπεύουν πάντως να στείλουν ακόμα 4 συστοιχίες HIMARS, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Πώς θα τελειώσει λοιπόν η κρίση στην Ουκρανία;

«Η καλύτερη πρόβλεψή μου είναι θα τελειώσει με αδιέξοδο κοντά στις σημερινές γραμμές μάχης, ίσως σε μια άσχημη ανακωχή» εκτίμησε ο Μπάρι Πόουζεν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο MIT.

«Οδεύουμε προς μια άσχημη περίοδο πολιτικού και στρατιωτικού πειραματισμού, την οποία θα ακολουθήσει μια άβολη και παράνομη καθήλωση σε μια παγωμένη διαμάχη».