Παναγιωτόπουλος σε Όστιν: Τα F-35 αποτελούν ορόσημο στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ

Στον καίριο και κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καθώς επίσης και για το σταμάτημα των αναθεωρητισμών στην περιοχή μας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι γι’ αυτό το λόγο ο Αμερικανός ΥΠΑΜ θα έχει εντός των προσεχών ημερών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε στο twitter τα εξής: «Με τον Αμερικανό ομόλογο μου Λόιντ Όστιν ανέδειξα την σημασία διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ για τα F-35 τόνισα ότι αποτελεί ορόσημο στην στρατηγική συνεργασία».«Ειδικώς ευχαριστούμε την Ελλάδα για την φιλοξενία που παρέχει στην Αμερικανική Ναυτική Δραστηριότητα Υποστηρίξεως του κόλπου της Σούδας (U.S. Naval Support Activity

Souda Bay), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των αμυντικών μας σχέσεων» τόνισε στην επίσημη δήλωση υποδοχής του Έλληνος Υπουργού ο Αμερικανός ομόλογός του Όστιν, προσθέτοντας: «Θέλω επίσης να υπογραμμίσω την προτεραιότητα προσβάσεως την οποία παρέσχες η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, πρόσβαση που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία και μας διευκολύνει να ασκούμεθα και να επιχειρούμε στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θαλάσσης».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού υποδοχής ο Αμερικανός ΥΠΑΜ τόνισε: «Η αμυντική σχέση Ελλάδος – ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Η ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζει την αταλάντευτη επιθυμία των δύο χωρών μας στο μοίρασμα της ειρήνης και της σταθερότητος».

Στο επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ σημειώνεται: «Οι ηγέτες (=οι υπουργοί) συζήτησαν επίσης την ανάγκη μειώσεως των εντάσεων στο Αιγαίο, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο υπουργός (των ΗΠΑ) παρατήρησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα μιλήσει με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Ακάρ, ενώ ζήτησε και οι δύο πλευρές να διερευνήσουν πραγματικές λύσεις στις από μακρού υπάρχουσες διαφορές».