Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις – Ο Ζελένσκι απέπεμψε και άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών

Εκκαθαρίσεων συνέχεια στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέπεμψε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών στο πλαίσιο ευρείας εκκαθάρισης των υπηρεσιών ασφαλείας και της εισαγγελίας της χώρας έπειτα από πολλές αποσκιρτήσεις στη ρωσική πλευρά.

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε αναφέρει ότι ο Βολοντίμιρ Χορμπένκο αποπέμφθηκε από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, SBU.

Τέσσερις επικεφαλής της υπηρεσίας στις περιφέρειες Σούμι, Ντνιπροπετρόφσκ, Υπερκαρπαθία και Πολτάβα, αποπέμφθηκαν επίσης όπως και ο επικεφαλής της SBU στο Ζίτομιρ. Ο Ζελένσκι διόρισε επίσης νέο επικεφαλής της υπηρεσίας στην περιφέρεια του Χαρκόβου, θέση που ήταν κενή από τα τέλη Μαΐου.

Ο επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικός φίλος του Ζελένσκι, αποπέμφθηκε προχθές, Κυριακή, και η Βουλή επιβεβαίωσε σήμερα την απομάκρυνσή του. Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα αποπέμφθηκε για τον ίδιο λόγο την Κυριακή.

Ο Ζελένσκι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση υψηλόβαθμων στελεχών στις υπηρεσίες πληροφοριών και της εισαγγελίας έπειτα από έναν μεγάλο αριθμό αποσκιρτήσεων στις κατοχικές ρωσικές δυνάμεις.

Η SBU έχει προσωπικό περίπου 30.000 ατόμων.

Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό της  Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα για «εσχάτη προδοσία» 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανία και η Γενική Εισαγγελέας της χώρας είναι μεταξύ των ατόμων που απέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκδίδοντας εκτελεστικά διατάγματα αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ιβαν Μπακάνοφ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

ukrinform

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Παιδικός φίλος του Ζελένσκι ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι… εκκαθαρίσεις που  κάνει ο Ζελένσκι, ξαφνιάζουν καθώς διώχνει άτομα  τα οποία υπήρξαν στενοί συνεργάτες του ή και φίλοι του, όπως ο Ιβάν Μπακάνοφ ο οποίος είναι παιδικός φίλος του Ουκρανού προέδρου.

Σημειώνεται πως ο Μπακάνοφ είναι Ουκρανός πολιτικός που υπηρέτησε ως επικεφαλής της SBU από τις 29 Αυγούστου 2019 ως τις 17 Ιουλίου 2022. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας.

ivan-bakanof

Γεννήθηκε στην ουκρανική πόλη Κρύβιι Ρι, σπουδάζοντας μαζί με τον Ζελένσκι και αποφοιτώντας από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 1997 και την Ακαδημία Εργασίας, Κοινωνικών Σχέσεων και Τουρισμού το 2006, με ειδικότητα στα νομικά.

Ο Μπακάνοφ έλαβε τον στρατιωτικό βαθμό του «υπολοχαγού» στα τέλη Μαΐου 2019 προκειμένου να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του.

Αξίζει να τονισθεί πως η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του Μπακάνοφ. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας από τους ηγέτες της εξτρεμιστικής ομάδας Ισλαμικού Κράτους (IS) Al-Bara Shishani, ο οποίος κρυβόταν στην Ουκρανία ενώ αποκαλύφθηκαν και δεκάδες σχέδια διαφθοράς, σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, που κόστισαν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Όσο αφορά στην οικογενειακή του κατάσταση, ο Μπακάνοφ είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο ο οποίος φοιτά στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου από το 2019. Η σύζυγός του είναι η Oksana Lazarenko, η οποία στο παρελθόν ήταν Ρωσίδα πολίτης. Ωστόσο, από το 1998, ζει και εργάζεται στην Ουκρανία με μόνιμη άδεια παραμονής και πλέον, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Μπακάνοφ, η Oksana είναι, από το 2019, πολίτης της Ουκρανίας.

Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση της Γενικής Εισαγγελέα της Ουκρανίας

Από την άλλη, αναφορικά με την Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είναι η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα αλλά ξαφνικά, με μια αιφνίδια ανακοίνωση απολύθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

venediktova-irina

 

Γεννήθηκε στο Χάρκοβο και είναι από οικογένεια δικηγόρων. Ο πατέρας της, Valentyn Semenovych Venediktov, ήταν υποστράτηγος της αστυνομίας και διδάκτωρ Νομικής ενώ η μητέρα της, Valentyna Mykhailivna Venediktova, με πλούσιο ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο, εργάστηκε στο Νομικό Πανεπιστήμιο Yaroslav Mudryi της Ουκρανίας και στο Πανεπιστήμιο Εσωτερικών Υποθέσεων του Kharkiv.