Πλούσιος ο απολογισμός της επίσημης επίσκεψης του Φλώρου στις ΗΠΑ – Μπαράζ σημαντικών επαφών στην Ουάσιγκτον (Εικόνες)

Πλούσιος από πλευράς αριθμού και ποιότητας επαφών είναι ο απολογισμός της επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ, μετά από σχετική πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγού Μίλη, και διήρκεσε το διάστημα από Δευτέρα 11 Ιουλίου έως Σάββατο 17 Ιουλίου 2022.

Τελείως δειγματοληπτικά και ανά ημέρα οι επαφές του Έλληνα Αρχηγού στις ΗΠΑ είχαν ως εξής:

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε:

 • Την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την Πρέσβη μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν «…τη συλλογική και διαρκή προσπάθεια εμβάθυνσης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την ανάδειξη των κοινών αξιών και συμφερόντων των 2 Χωρών και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
 • Την Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή, όπου συναντήθηκε με τον Ακόλουθο Αμύνης και το υπόλοιπο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή.
 • Τον Αρχηγό του Αμερικανικού Στρατού Στρατηγό James C. McConville, στο Πεντάγωνο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της για την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, καθώς και στην στενή Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ η οποία, πέραν της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), περιλαμβάνει και δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαιδεύσεως συνεχώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Αναφορικώς με τις διμερείς σχέσεις, ο Στρατηγός Φλώρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρουπόλεως και του Βόλου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικώς στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
 • Διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεως AHEPA (Jimmy Kokotas και Basil Mossaidis), OHI Day Foundation (Andrew Manatos και Mike Manatos) και ΑΗΙ (Nick Larigakis και Μέλη του AHI Board of Directors).
 • Συνάντηση με τον επικεφαλής (Michael Makovsky) του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ (JINSA).

 

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ο Στρατηγός Κ.Φλώρος μετέβη στο Fort Worth στο Ντάλας του Τέξας, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin που φιλοξενούν τη γραμμή παραγωγής του μαχητικού F-35, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, όπου ενημερώθηκε για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της γραμμής συναρμολογήσεως, βαφής, αρχικών και τελικών ελέγχων και πτητικών δοκιμών και για τους 3 τύπους του F-35 (A, B και C), όπου και ξεναγήθηκε από το προσωπικό της εταιρείας. Επίσης επισκέφθηκε τη γραμμή πτητικών δοκιμών του εργοστασίου όπου φιλοξενούνται τα F-35 που ετοιμάζονται να παραδοθούν στους χρήστες τους, ενώ του έγινε και σύντομη ενημέρωση τόσο για τις διεθνείς πωλήσεις του F-35 και την διαλειτουργικότητα της χρήσεώς του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Π.Α. στην έκδοση Viper, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3HN Orion του Π.Ν.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με:

 • Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Γερουσιαστή Robert Menendez, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας ως προς την εγκαθίδρυση και διατήρηση διμερών και πολυμερών εταιρικών σχημάτων συνεργασίας που προάγουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, για την αμοιβαία επωφελή και ταχέως εξελισσόμενη εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ και την συμβολή της στην στρατηγική σχέση των δύο χωρών και βεβαίως για την τουρκική προκλητικότητα και τις ενδεχόμενες συνέπειές της στην περιοχή.
 • Τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Πολιτικο-Στρατιωτικές Υποθέσεις Jessica Lewis στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, με επίκεντρο τις συζήτησής τους την ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος ασφάλειας μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εστίες αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδος για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και σε περιφερειακό και διασυμμαχικό επίπεδο.
 • Τη Βοηθό Υπουργό Αμύνης για Διεθνείς Σχέσεις Ασφαλείας Celeste Wallander στο Πεντάγωνο, με την οποία συζήτησαν για την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας του Ευρωατλαντικού χώρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ευρύτερων επιπτώσεών της, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, καθώς και για την διαρκή ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και των κοινών δράσεων Ελλάδος και ΗΠΑ, τόσο στο πλαίσιο της επικαιροποιήσεως της MDCA όσο και στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και στενής συνεργασίας.
 • Συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε δείπνο εργασίας που παρατέθηκε από το Lexington Institute, προκειμένου να συζητηθούν θέματα Άμυνας και Ασφάλειας σε σχέση τόσο με τον ρόλο της Ελλάδος για την διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής σε σχέση με τις προκλήσεις ασφαλείας και αναθεωρητισμού που αναδύονται από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες, όσο και με την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με:

 • Τον Διοικητή της Defence Intelligence Agency (DIA) Αντιστράτηγο Scott D. Berrier με τον οποίον συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, την αναβάθμιση της συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα συλλογής, αναλύσεως και ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και την σημασία του έγκαιρου εντοπισμού απειλών για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 • Τον Διευθυντή του Defence Security Cooperation Agency James A. Hursch, με τον οποίο συζήτησαν για την στρατηγική συνεργασία των δυο Χωρών και τις προοπτικές διασφάλισης και ενίσχυσης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, στο οποίο ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής προτεραιότητος για την Ελλάδα, καθώς και στην ανάγκη χρήσεως του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων υποστηρίξεως και χρηματοδοτήσεως της υλοποιήσεώς τους (FMS,EDA,FMF).
 • Τον Βουλευτή των Αντιπροσώπων και Συνπρόεδρο του Αmerican Hellenic Council Gus Billirakis, παρουσία της Βουλευτού Νicole Malliotakis και της Πρέσβεώς μας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
 • Τον Αμερικανό Ομόλογό του Στρατηγό Mark A. Milley, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παραμέτρους της πολεμικής της προσπάθειας, στις συνέπειές της για την άμυνα και ασφάλεια του Ευρωατλαντικού χώρου, στα μέτρα που λαμβάνονται από την Συμμαχία για την ενίσχυση της Ανατολικής της Πτέρυγος και την επαύξηση της αποτρεπτικής της ικανότητος, καθώς και στον ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρουπόλεως για την εξυπηρέτηση της αναναπτύξεως και αναδιπλώσεως δυνάμεων, μέσων και υλικού. Επιπλέον επισήμανε στον ομόλογό του την σπουδαιότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των σοβαρών αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή, ενώ συζητήθηκαν η προοπτική και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβαθύνσεως της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και η ενίσχυση της Ελλάδος από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ με χρήση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων προσκτήσεως και χρηματοδοτήσεως των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (USSOCOM) στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, τα μέσα και τις δράσεις της, συναντήθηκε με τον Διοικητή της Στρατηγό Richard D.Clarke, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες τάσεις στο πεδίο των Ειδικών Επιχειρήσεων και στις προκύπτουσες απαιτήσεις οργανώσεως, εξοπλισμού και επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως για την υποστήριξή τους. Ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) και στις διαδικασίες ταχείας προσαρμογής τους στα σύγχρονα πρότυπα, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσφατης υπαγωγής τους στην νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, οι δύο Στρατηγοί επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την ανταλλαγή αξιωματικών-συνδέσμων και την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων δράσεων από την ΔΕΠ με αντικείμενο τις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Ακολούθησε επίσημη τελετή, κατά την οποία ο Διοικητής της USSOCOM παρασημοφόρησε τον Έλληνα Αρχηγό με το Μετάλλιο της «Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ» σε αναγνώριση της πολυετούς σταδιοδρομίας του στις Ειδικές Δυνάμεις, της συνεισφοράς του στον τομέα του Ειδικού Πολέμου σε εθνικό και διασυμμαχικό επίπεδο κλπ.

 • Επίσκεψη του «Πανεπιστημίου Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων» (JSOU), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση και τις δυνατότητες του ως προς τη στοχευμένη εκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, για την προοπτική συμμετοχής στελεχών της ΔΕΠ και των Μονάδων της στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, καθώς και για τις διαθέσιμες επιλογές διοργάνωσης περιφερειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του JSOU από την Ελλάδα.
 • Συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλεων Tarpon Springs με τον Ελληνοαμερικανό Δήμαρχό της Κώστα Βατικιώτη, ο οποίος τον τίμησε απονέμωντάς του «Χρυσό Κλειδί» της πόλεώς του, παρουσία εκπροσώπων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητος τους οποίους ο Στρατηγός Φλώρος συνεχάρη για την δραστηριοποίηση και τις πρωτοβουλίες τους για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που αφορούν στην διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στις νέες γενιές Ομογενών και στην διάδοση του φιλελληνισμού, καθώς και για την συνεισφορά τους στην ισχυροποίηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

 • Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα Λουκά Τσώκο καθώς και με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Florida Μιχάλη Αλεξάνδρου, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι διαχρονικοί και ιστορικοί δεσμοί Ελλάδος και ΗΠΑ, καθώς και ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Ελληνικής Διασποράς και των πρωτοβουλιών της στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.