Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του Antonov – Το «μαύρο κουτί» αναμένεται να δώσει απαντήσεις

Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η επιχείρηση ανάσυρσης και των οκτώ σορών από το μοιραίο αεροσκάφος Antonov, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά τους στο Γ.N. Κομοτηνής.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) διατίθεται όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από τη περιοχή του δυστυχήματος.

Το «μαύρο κουτί» αναμένεται να δώσει απαντήσεις

Την ίδια στιγμή, απαντήσεις για την τραγωδία αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντοπίστηκε νωρίτερα.

Τα επικρατέστερα σενάρια της συντριβής

Antonov 12. Το τετρακινητήριο αεροσκάφος Σοβιετικής κατασκευής έχει μετατραπεί σε μια πύρινη μάζα που μεγάλη ταχύτητα χάνει ύψος και τελικά διαλύεται σε αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων έξω από την Καβαλά.

Το πρώτο SOS

Τριάντα πέντε λεπτά μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το Antonov βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγίου Όρους, ο κυβερνήτης διαπιστώνει πως ο κινητήρας νούμερο τέσσερα, που βρίσκεται στο άκρο του δεξιού φτερού, έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Ο πιλότος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ξεκινά τη διαδικασία απομόνωσης του κινητήρα και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό κατάσβεσής του αεροσκάφους.

Είναι η πρώτη φορά που εκπέμπει «MayDay» στον Πύργο Ελέγχου στην Χρυσούπολη και κάνει στροφή προς το αεροδρόμιο της Καβάλας για αναγκαστική προσγείωση.

  • Κυβερνήτης: MayDay MayDay MayDay – Πτήση: ΜΕΜ3032 – Έχω φωτιά στον κινητήρα Νο 4 – Ζητώ άδεια για άμεση προσγείωση
  • Πύργος: Ελήφθη ΜΕΜ 3032 – Σε ποιο αεροδρόμιο θα κατευθυνθείτε;
  • Κυβερνήτης: Στην Χρυσούπολη

Πορεία εκτός ελέγχου

Η πυρκαγιά επεκτείνεται και παραμένει άγνωστο εάν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης του Antonov. Πλέον το εσωτερικό έχει μετατραπεί σε θάλαμο αέριων από τους καπνούς και το αεροσκάφος είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα μακριά από την συντριβή.

Λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ, το στίγμα του χάνεται από τα ραντάρ του FIR Αθηνών.

  • Κυβερνήτης: MayDay MayDay MayDay – Πέφτουμε

Γιατί επέλεξε την Καβάλα ο κυβερνήτης

Το Antonov παρουσίασε την αρχική βλάβη ενώ βρισκόταν κοντά στο Άγιο Όρος με τον πιλότο να επιλεγεί να επιστρέψει στην Καβαλά όμως θα μπορούσε να είχε κατευθυνθεί προς Λήμνο που βρισκόταν σε πιο κοντινή απόσταση χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να κάνει ελιγμούς που επιβάρυναν το ήδη πληγωμένο αεροσκάφος.

«Δεν πρόλαβε να φτάσει στην Καβαλά και το ερώτημα που τίθεται εδώ κατά τη δική μου άποψη επειδή έχω την εμπειρία σαν πιλότος είναι, από εκεί που δήλωσε νότια νοτιοανατολικά του όρους Άθως δηλαδή του Αγίου Όρους που έκανε αναστροφή προς Καβάλα πιο κοντά ήταν το αεροδρόμιο της Λήμνου. Και το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί δεν πήγε στη Λήμνο που είναι πιο κοντά και επέλεξε το αεροδρόμιο της Καβάλας το οποίο ήταν αρκετά μακριά. Θέλει μια εξήγηση αυτήν την στιγμή την εξήγηση θα μας την δώσουν εάν μπορέσουν η Επιτροπή Διερεύνησης», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος Ε/Α.

Λειτούργησε το σύστημα κατάσβεσης;

Όπως είχε καταγραφεί στα ερασιτεχνικά πλάνα, φαίνεται πως το Antonov είχε τυλιχτεί στις φλόγες πριν πέσει στο έδαφος.

«Διαπιστώσαμε όμως ότι πηρέ φωτιά ο κινητήρας, δεν ξέρουμε ποια έκταση ήταν της φωτιάς. Είναι σίγουρο όμως ότι πρέπει να υπήρχε διαρροή καυσίμου για αυτό και ο κινητήρας είχε αρπάξει φωτιά και δεν ξέρουμε σε ποια έκταση ήταν και αν οι καπνοί είχαν μπει και στο κόκπιτ. Αυτό το αεροπλάνο είχε και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης όταν αρπάξει φωτιά κάποιος κινητήρας. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η βλάβη που ούτε αυτό κατέστη δυνατό να σβηστεί ο κινητήρας από τα ήδη υπάρχοντα μέσα του αεροσκάφους», λέει ο Παντελής Φραγκούλης, εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων.

Άγνωστο παραμένει εάν οι πιλότοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες με το οξυγόνο ή εάν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών και παραμένει άγνωστο εάν η συντήρησή του ήταν αυτή που προβλέπεται.