Τουρκία: Αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, καταγγέλλει το τουρκικό δίκτυο A TV, αναφέροντας πως το μνημείο έγινε «στόχος αμόρφωτων». Μετά τις καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα, στο στόχαστρο μπήκαν μεταλλικά ελάσματα (εμβλήματα), που διακοσμούν την κεντρική είσοδο.

«Για μια ακόμη φορά η Αγία Σοφία έγινε στόχος αμόρφωτων. Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ήταν η αυτοκρατορική πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του» (μετάφραση : tourkikanea.gr) αναφέρει το ρεπορτάζ του Α TV (χρονικό σημείο μετά το 46:30 στο βίντεο).

«Βρισκόμαστε δίπλα στην αυτοκρατορική πύλη που είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Αγίας Σοφίας. Δίπλα ακριβώς στην πύλη υπάρχει μια πολύ θλιβερή εικόνα. Δείτε υπάρχουν πολλά εμβλήματα αλλά ένα εξ αυτών δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Ή εκλάπη ή εξαφανίστηκε» αναφέρει ο δημοσιογράφος, δείχνοντας το σημείο στην κεντρική πύλη από την οποία διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες κόσμου.

Στο ρεπορτάζ μίλησε και ένας πολίτης, που δηλώνει απογοητευμένος για τους βανδαλισμούς που λαμβάνουν μέρος στο μνημείο, το τελευταίο διάστημα : «Με θλίβει πραγματικά να βλέπω την Αγία Σοφία σε αυτή την κατάσταση. Μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα συνέβησαν σε βάρος της. Βλέπω να μην υπάρχει τέλος σε αυτό» τόνισε.

Τον περασμένο Ιούνιο η χρήση μηχανήματος καθαρισμού, που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του μνημείου, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν μάρμαρα στο δάπεδο.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους, με απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές συνεχίζονται στο μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO.