Κουλέμπα: Καμία εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία προκειμένου να φτάσουμε στην ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Ο στόχος της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο… είναι να απελευθερώσει τα εδάφη μας, να αποκαταστήσει την εδαφική μας ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία στην ανατολική και νότια Ουκρανία», είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Αυτό είναι το τελικό σημείο της διαπραγματευτικής μας θέσης».

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, απέκτησε τον έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία αυτόν τον μήνα και ελπίζει να καταλάβει όλα τα εδάφη που δεν ελέγχει ακόμη στο γειτονικό Ντονέσκ, την άλλη επαρχία της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

Ο Κουλέμπα είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα -πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή Ουκρανών, Ρώσων, Τούρκων και αξιωματούχων του ΟΗΕ- ότι μια συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που μπλοκάρει η Ρωσία φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν (ειρηνευτικές) συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της θέσης της Ρωσίας και της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να επιστρέψει στη Γερμανία μια επισκευασμένη τουρμπίνα που απαιτείται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο Κουλέμπα τόνισε ότι το Κίεβο τόνισε στο Βερολίνο και την Οτάβα ότι αυτό αποτελεί ένα «λάθος».