ΗΠΑ: Πρώτη έγκριση για τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Η τροπολογία που υποχρεώνει τον Τζο Μπάιντεν, να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά για να δικαιούται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16 έγινε δεκτή εχθές το βράδυ από την Επιτροπή Κανονισμών (Rules Committee) της αμερικανικής Βουλής.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να διασφαλίσει ότι, στην περίπτωση που η Τουρκία μπορέσει τελικά να αγοράσει τα F-16, αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, οι βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν κατέθεσαν δύο τροπολογίες. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δύο τροπολογίες ενώθηκαν σε μία. Το Ελληνοαμερικανικό Λόμπι δείχνει πολύ ικανοποιημένο. Το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο ειναι η υπερψήφιση της από την ολομέλεια Βουλής κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

Aυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας.

Βάσει της τροπολογίας απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.