Ελληνοτουρκικά: Στις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον στραμμένο το βλέμμα της Αθήνας

Με στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

βρίσκεται η Αθήνα, καθώς από την μία προσπαθεί να στηρίξει τις αντιδράσεις για να μην προχωρήσει η πώληση νέων πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα και από την άλλη να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απόκτηση των F-35.

Σφοδρές αντιδράσεις για τα F-16
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος που βρίσκεται στις ΗΠΑ είχε σειρά επαφών με την ομογένεια, τις ελληνικές προξεκινικές αρχές, αλλά και με τον Αρχηγό του στρατού των ΗΠΑ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε με τον Αμερικανό στρατηγό μεταξύ άλλων και τις επιπτώσεις του αναθεωρητισμού που επιχειρεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα επισκεφτεί και το εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα F-35 που θέλει να αποκτήσει η Ελλάδα.

Σε κοινή επιστολή τους, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Ερντογάν.

«Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει η επιστολή.

Τουρκική παράνοια
Μετά τον χάρτη Μπαχτσελί που προκάλεσε αίσθηση αλλά και έδωσε την αφορμή για μεγαλύτερη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, τα τουρκικά ΜΜΕ προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα.

Δημοσίευμα τουρκικού δικτύου υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και πως μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά. Σημειώνει δε προκλητικά ότι τόσο η παρουσία της Ελλάδας στο νησί όσο και των ΗΠΑ είναι παράνομη.

Ξεκάθαρη θέση για τον προβοκατόρικο και προκλητικό χάρτη του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων πήρε και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα.

«Η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο πρέσβης Έρνστ Ράιχελ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κρατά σιγή ιχθύος για τον επίμαχο χάρτη. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος μέσω της σιωπής του δείχνει και τη στήριξή του προς τον κυβερνητικό του εταίρο.

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όπως είχε προγραμματιστεί στις 20 του μηνός.