Ο Μπάιντεν ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή – Στόχος να πείσει για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προωθήσει την επιχειρηματολογία του για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης, όταν συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατών του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα το βράδυ για την πρώτη επίσκεψή του ως προέδρου στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και στη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει μάχη στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τη μείωση των τιμών της βενζίνης, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του Μπάιντεν στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Η Ουάσινγκτον ζητά αύξηση της παραφωγής πετρελαίου

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν την ικανότητα να κάνουν «μεγαλύτερα βήματα» για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τις δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περί περιορισμένης ικανότητας αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής.

«Θα μεταφέρουμε τη γενικότερη άποψή μας…, σύμφωνα με την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη προσφορά στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία και να προστατευθεί ο Αμερικανός καταναλωτής στην αντλία», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο Λευκός Οίκος κατανοεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να κινηθεί μονομερώς και ότι το Ριάντ αλλά και άλλες χώρες του Κόλπου στερούνται σημαντικής εφεδρικής δυνατότητας παραγωγής πετρελαίου.

«Νομίζω ότι μία αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία δεν είναι πιθανή. Αναμένω μερικά ανώδυνα σχόλια από τη Σαουδική Αραβία, σχετικά με την υποβοήθηση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η παγκόσμια ζήτηση, να υποστηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα μεταξύ των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο», σύμφωνα με τον Μπιλ Καχίλ, υψηλόβαθμο ερευνητή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Επικρίσεις για τον Μπάιντεν που θα συναντηθεί με τον μπιν Σαλμάν

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση κριτικής από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με τα σχέδια για συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον εκ των πραγμάτων ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, για τον οποίο η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέρανε ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ και πολιτικού αντιπάλου του, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο, ο Μπάιντεν εξήγησε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων και όχι η ρήξη με μία χώρα, η οποία αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια.

Ο Σάλιβαν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει μετανιώσει για προηγούμενη αναφορά του, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τη Σαουδική Αραβία «παρία» για το θάνατο του Κασόγκι.

Ωστόσο, δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του Μπάιντεν για την επίσκεψη αυτή θα είναι «τόσο δημόσια, όσο και προσωπικά να υποστηρίξει τις παγκόσμιες αξίες, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Το θέμα του Ιράν αναμένεται επίσης ότι θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη, σε μία περιοχή που ανησυχεί σχετικά με την επιρροή της Τεχεράνης. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το Ιράν προετοιμάζεται να διαθέσει στη Ρωσία αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), μερικά από τα οποία είναι όπλα κατάλληλα προς χρήση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι το Ιράν προετοιμάζεται να εκπαιδεύσει ρωσικές δυνάμεις στη χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ