Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασκευάζει απόρρητο «οχυρό» στις Βρυξέλλες, για να μην κατασκοπεύουν τους ηγέτες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EUobserver, θα πρόκειται για μια κατασκευή κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 100 ανθρώπους, δηλαδή 34 ηγέτες, τους 34 γραμματείς τους και οι υπόλοιποι θα είναι το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό.

Ο σκοπός είναι στον χώρο αυτόν να γίνονται οι συναντήσεις όχι μόνο των ηγετών, αλλά και αξιωματούχων της Ε.Ε. καθώς και των πρεσβευτών των κρατών-μελών.

Η αίθουσα της συνεδρίασης θα είναι περίκλειστη και θα γίνεται χρήση τεχνολογιών αιχμής προκειμένου να εκμηδενίζεται το ρίσκο της υποκλοπής όσων θα λέγονται, μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και άλλων μεθόδων.

Η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν το αναγκαίο πάσο «SECRET EU».

Φυσικά, οι συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις θα αφήνουν εκτός τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές τους και τα smart ρολόγια τους. Πριν από κάθε συνεδρίαση, θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι για πιθανές συσκευές παρακολούθησης μέσα στον χώρο.

Η ειδική αυτή εγκατάσταση θα κατασκευαστεί το 2024 στο συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ακριβής τοποθεσία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Τον περασμένο Απρίλιο απελάθηκαν δύο Ρώσοι οι οποίοι ήταν ειδικοί στις παρεμβολές των επικοινωνιών, με την υποψία της κατασκοπείας.

Στο παρελθόν, για αντίστοιχες απόπειρες κατασκοπείας των συναντήσεων αξιωματούχων ή ηγετών της ΕΕ έχουν κατηγορηθεί η Κίνα αλλά και το Ισραήλ.