Καμιά ελληνική υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το «αρπακτικό» λογισμικό κατασκοπείας

Καμιά ελληνική κρατική αρχή όπως η ΕΛ.ΑΣ, η ΕΥΠ, στρατιωτικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει και χρησιμοποιήσει το λογισμικό κατασκοπείας από κινητά, “Predator” (αρπακτικό), που έχει καταγγελθεί ότι χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα για την παρακολούθηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, σύμφωνα με «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Η διαπίστωση αυτή για την μη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού από τις ελληνικές κρατικές αρχές φαίνεται να προέρχεται από έρευνα της Εθνικής Αρχης Διαφάνειας, υπό τον κ. Αγγελο Μπίνη, που είχε εξετάσει την υπόθεση ύστερα κι από τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που συνεργάζεται με ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ο δημοσιογράφος είχε ενημερωθεί στις 28 Μαρτίου 2022 από ειδική ομάδα έρευνας στον Καναδά για τις παγιδεύσεις κινητών από τέτοιου είδους λογισμικά, ότι του είχε εγκατασταθεί Predator στην συσκευή του που του υπέκλεπτε δεδομένα τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά από αυτό το εύρημα και την διαπίστωση ότι η κατασκευάστρια- διαχειρίστρια εταιρεία του «Predator» με έδρα στα Σκόπια έχει διάδοχο και συνεργάτη στην Ελλάδα εταιρεία με έδρα στην Γλυφάδα, άρχισαν να διατυπώνονται ερωτήματα για τυχόν αγορά και χρήση του από κάποια Ελληνική Αρχή. Όμως η έρευνα της ΕΑΔ που προχώρησε σε ελέγχους σε δύο εταιρείες και εξέτασε όλες τις προμήθειες κρατικών αρχών φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμιά σχετική συναλλαγή δεν υπάρχει με το ελληνικό δημόσιο, με τα ερωτηματικά από τις καταγγελίες του δημοσιογράφου και το παρασκήνιο της υπόθεσης να παραμένουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ