Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την άρση του βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 7μμ η συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν.

Ο τούρκος πρόεδρος στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Μπάιντεν, ανέφερε, σύμφωνα με το Ανατολού, ότι η τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στη «διαδικασία» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις ενέργειες του σε σχέση με τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την προσπάθεια για την συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία» ανέφερε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε τις ευχαριστίες του και, για όλη την προσπάθεια της ΤΟυρκίας για να βοηθήσει στη συνέχιση εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. «Κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι ο Ερντογάν θα θέσει στον Μπάιντεν τόσο το ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών F-16 όσο και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων και αφού η Άγκυρα έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Όπως είπε «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιοφράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όντως υπήρξαν διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υπογραμμίζοντας όμως πως «το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις».