Επιστολή διαμαρτυρίας και ερώτηση στην Κομισιόν για την κατοχύρωση του «TurkAegean»

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean», προς την Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατοχύρωση του «TurkAegean» από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Archambeau, και κατατέθηκε ερώτηση προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε επανεξέταση της απόφασης λόγω «πολιτικών επιπτώσεων» καλούν οι ευρωβουλευτές την Κομισιόν
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση της απόφασης, «λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων», οι οποίες, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μία υπό ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία». Ως εκ τούτου, τον καλούν να την αποσύρει καθώς «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του εν λόγω οργανισμού».

Επιπλέον, στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο». Και καταλήγοντας, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση αυτού του σήματος από την Τουρκία», καθώς και «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση παρόμοιων εμπορικών σημάτων».