Ουκρανία: Ξεκινά η πρώτη δίκη ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για βιασμό

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει στην Ουκρανία η προκαταρκτική ακρόαση στην πρώτη δίκη ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για βιασμό, η πρώτη από περίπου 50 παρόμοιες υποθέσεις που το Κίεβο θέλει να φέρει στη δικαιοσύνη.

Ο ύποπτος Μιχαήλ Ρομάνοφ, 32 ετών, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στην Ουκρανία και θα δικαστεί ερήμην, κατηγορείται ότι βίασε επανειλημμένα μια νεαρή γυναίκα.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα ο Ρομάνοφ βίασε την 33χρονη αφότου ο ίδιος και ένας δεύτερος ρώσος στρατιώτης που δεν έχει αναγνωριστεί πυροβόλησαν εξ επαφής τον σύζυγό της Ολέκσι στο χωριό Μποτανίφκα βορειοανατολικά του Κιέβου.

Στη συνέχεια οι δύο στρατιώτες έφυγαν, επέστρεψαν όμως δύο φορές και την βίασαν και πάλι.

Όπως σημειώνει πάντως το Reuters, παραμένει ασαφές τι είδους νομική εκπροσώπηση θα έχει ο Ρομάνοφ στη δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Εισαγγελέας που ερευνά υποθέσεις σεξουαλικής βίας ανέφερε ότι εξετάζονται περίπου 50 ανάλογες υποθέσεις, εκτίμησε όμως ότι ο πραγματικός αριθμός μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αξιωματούχοι, ακτιβιστές και γιατροί αναφέρουν ότι πολλά θύματα είναι φοβισμένα ή απρόθυμα να καταγγείλουν τον βιασμό τους για τον κίνδυνο αντιποίνων ή στιγματισμού από τους ουκρανούς γείτονές τους.

Η Ουκρανία ερευνά χιλιάδες πιθανά εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.

Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκοβα επισήμανε ότι ορισμένοι ύποπτοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολένου, πολλοί όμως έχουν ήδη επιστρέψει στη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελέα δήλωσε ότι θα μπορεί να προβεί σε σχόλια μόνο μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη.