Η Μόσχα απελαύνει Γάλλο διπλωμάτη

Περίοδο έντασης διανύουν οι σχέσεις Ρωσίας-Γαλλίας. Η Μόσχα ενημέρωσε τον Γάλλο πρέσβη στη Ρωσία ότι ένας από τους διπλωματικούς υπαλλήλους της Γαλλίας δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Λυπούμαστε γι’ αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση», είπε όταν ρωτήθηκε να επιβεβαιώσει αν ζητήθηκε από τον πολιτιστικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα να εγκαταλείψει τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι κύμα απέλασης Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη καταγράφηκε τον Απρίλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μακρόν: H Ουκρανία θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν αποδέχεται εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία

Το θέμα της ενίσχυσης της στρατιωτικής στήριξης, της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός, είχε θέσει επί τάπητος ο Ουκρανός πρόεδρος όταν υποδέχθηκε τον Γάλλο ομόλογό του, τον Γερμανό καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό. Ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε, πάντως, πως η Ουκρανία θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει εκ νέου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εάν χρειαστεί. «Όταν ανοίγουν παράθυρα ευκαιριών, η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών θα ήταν χρήσιμη», είπε και τόνισε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας ειρήνευσης. «Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία εξ ονόματος της Ουκρανίας. Αυτό δεν το κάναμε ποτέ, ούτε κάναμε παραχωρήσεις ούτε διαπραγματευτήκαμε κάποιες παραχωρήσεις», ξεκαθάρισε ο Μακρόν.