Παραλήρημα Τουρκίας: «Θα θέσουμε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών»

Να εκβιάσει την ελληνική πλευρά επιδιώκει η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στη επικείμενο Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα, είπε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος ο τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα, και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία» είναι το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ.

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε την Τρίτη το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Επίσης, υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «Αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζει πως «για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στην Τουρκία, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου της 23-24 Ιουνίου».