Αλβανία: Προκλητική εκδήλωση των Τσάμηδων στη Βουλή -Απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα κατά της Ελλάδας

Το εθνικιστικό κόμμα έκανε σόου αλυτρωτισμού και παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων, ζητώντας από το προεδρείο της Βουλής, που του παραχωρήθηκε μάλιστα, «διεθνή αναγνώριση» της «γενοκτονίας» των Τσάμηδων.

Το απόγευμα της Δευτέρας στο προεδρείο της Βουλής της γειτονικής χώρας κάθισαν νέοι με παραδοσιακές φορεσιές και απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα -είναι γνωστοί οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» που περιλαμβάνουν εδάφη της Ελλάδας, από την Κέρκυρα μέχρι και την… Πρέβεζα. Την εκδήλωση την ονόμασαν «78η επέτειο της γενοκτονίας των Τσάμηδων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης βουλευτές καθώς και πρώην διπλωμάτες.

Σημειώνεται ότι οι Τσάμηδες ήταν συνεργάτες των ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και έφυγαν από τη χώρα ακριβώς για να γλιτώσουν από την τιμωρία, μετά την απελευθέρωση.

Το θέμα αυτό, που το επικαλείται η Αλβανία όποτε θέλει να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα, έχει κλείσει οριστικά με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και ειδικό δικαστήριο δωσίλογων των Ιωαννίνων εξέδωσε χιλιάδες καταδικαστικές αποφάσεις για τους συνεργάτες των ναζί, για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού, και τώρα εμφανίζονται ως «διωκόμενοι».