Ιράν: Συνετρίβη μαχητικό F-14, οι δύο χειριστές τραυματίστηκαν ελαφρά

Δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν τραυματίστηκαν ελαφρά χθες όταν συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος F-14 στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Επρόκειτο για το δεύτερο τέτοιο συμβάν σε έναν μήνα στην περιοχή, μετά τη συντριβή την 24η Μαΐου εκπαιδευτικού αεροσκάφους F-7 (της κινεζικής εκδοχής του σοβιετικού MiG-21), η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του.

«Μαχητικό αεροσκάφος F-14 υπέστη βλάβη στον κινητήρα (χθες) το πρωί στην περιοχή Ισφαχάν (κεντρικά)», είπε στο Tasnim ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, ο Ρασούλ Μοταμέντι.

«Ο πιλότος και ο χειριστής των όπλων και του ραντάρ τραυματίστηκαν όταν προσεδαφίστηκαν με τα αλεξίπτωτά τους και διακομίστηκαν αμέσως σε νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Μοταμέντι, διευκρινίζοντας πως το αεροσκάφος «καταστράφηκε».

Τα τελευταία χρόνια, ιρανικά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε αρκετά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Τον Φεβρουάριο, μαχητικό F-5 συνετρίβη στην Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο περίπου 300 μαχητικών, σοβιετικής κατασκευής (MiG-29, Su-25), αμερικανικής κατασκευής (F-4, F-5, F-14), κινεζικής κατασκευής (F-7), γαλλικής κατασκευής (Mirage F1), καθώς και μερικά του τύπου Saeqeh (η ιρανική εκδοχή του F-5), σύμφωνα με ειδικούς.

Το 2006, το Ιράν απέσυρε επισήμως από την υπηρεσία τα περίπου 80 αεροσκάφη F-14 Tomcat που διέθετε, μολαταύτα συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 εμποδίζουν την Τεχεράνη να αγοράσει νέα μαχητικά δυτικής κατασκευής.