Ρουκέτες εναντίον βάσης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον τουρκικής βάσης βορειοανατολικά της Μοσούλης, στο βορειοανατολικό Ιράκ, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο το βράδυ χθες Παρασκευή.

Κατά τις πηγές αυτές, οι ρουκέτες είχαν στόχο τη βάση Ζλικάν, στη βόρεια ιρακινή επαρχία Νινευή. Η πρώτη από τις ρουκέτες έπεσε μέσα στη βάση και η δεύτερη στην περίμετρό της.

Ιρακινές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή και απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν στη βάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Τουρκίας μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει de facto από το 2016 δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Δικαιολογεί τη στρατιωτική παρουσία της επικαλούμενη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δράση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), αυτονομιστικής οργάνωσης που πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, την οποία η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Νωρίτερα χθες, έγινε γνωστό από τις αρχές τις αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ότι τέσσερις «μαχητές» του PKK σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε πλήγματα τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην πόλη Καλάρ.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) «έξι τρομοκράτες του PKK» βορειότερα, κοντά στα σύνορα.

Στα μέσα Απριλίου, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε νέα επιχείρηση στο Ιράκ εναντίον, όπως υποστήριξε, βάσεων και στρατοπέδων εκπαίδευσης του PKK.

Τον περασμένο μήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε πιθανή επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον κούρδων μαχητών της παράταξης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK.

Η YPG είναι η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), παράταξης που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις επιχειρήσεις του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).