Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να μιλήσουν και να βάλουν τέλος στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν  δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία θα πρέπει να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία κάποια στιγμή, προκειμένου να προσπαθήσει και να επιφέρει ένα τέλος στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

“Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τη Ρωσία”, είπε ο Μακρόν ο οποίος επισκέπτεται τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Ο Μακρόν έφθασε στη Ρουμανία χθες, Τρίτη, για μια τριήμερη επίσκεψη στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ που θα περιλαμβάνει τη Μολδαβία προτού κατευθυνθεί πιθανόν προς το Κίεβο την Πέμπτη σε μια επίσκεψη από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε πως η απόδοση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας είναι το σωστό σήμα.

“Κατά τη γνώμη μου, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατό, είναι μια ορθή λύση από ηθική, οικονομική οπτική και από οπτική ασφαλείας”, είπε και πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καταστεί εφικτή μια επίλυση των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Μακρόν έχει επικριθεί από την Ουκρανία και συμμάχους από την ανατολική Ευρώπη για αυτό που εκλαμβάνουν ως διφορούμενη υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

“Στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται μια γεωπολιτική κατάσταση χωρίς προηγούμενο, άρα ναι, για όλους αυτούς τους λόγους, το πολιτικό πλαίσιο και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες δικαιολογούν νέες εις βάθος συζητήσεις και νέες προόδους”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια βάση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

“Eίμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να στείλουμε σαφή πολιτικά σήματα, εμείς η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, όπου αντιστέκεται ηρωικά εδώ και πολλούς μήνες”, υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, δίπλα στον Ρουμάνο πρόεδρο Γιοχάνις.

Ο Μακρόν, που έφθασε χθες Τρίτη το βράδυ στη Ρουμανία, στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωστάντζα, δείπνησε με Γάλλους στρατιώτες σε αυτή τη στρατηγική βάση στη Μαύρη Θάλασσα προτού αποφασίσει να μείνει και να κοιμηθεί εκεί σε ένα αντίσκηνο και όχι σε ξενοδοχείο, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σήμερα το πρωί έκανε τζόγκινγκ προτού πάρει πρόγευμα με τους στρατιώτες και συναντηθεί με τον πρόεδρο Γιοχάνις, με τον οποίο συνομίλησε για περισσότερο από μία ώρα.

Ο Μακρόν, που συνοδεύεται από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά αναμένεται στη συνέχεια να πετάξει για τη γειτονική Μολδαβία όπου θα γίνει δεκτός στην πρωτεύουσα Κισινάου από την ευρωπαΐστρια πρόεδρο Μάγια Σαντού, με την οποία έχει αναπτύξει “μια σχέση εμπιστοσύνης”. Έχει γίνει δεκτή από τον Γάλλο πρόεδρο τρεις φορές από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα αυτή μετά τον Ζακ Σιράκ το 1998, θα εκφράσει την “υποστήριξη (της Γαλλίας) με τον πιο άμεσο τρόπο” σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την οποία διαθέτει κοινά σύνορα.