Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν μπαίνει σε προεκλογικό, επιθετικό ρυθμό

Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική: «Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (…) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης». Η SZ επισημαίνει μάλιστα πως, «δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν μπορεί να υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του σχεδόν κατά βούληση».

Η επιθετικότητα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου βρίσκεται και στις σελίδες της Frankfurter Rundschau – η οποία αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις ενός πρώην αξιωματικού του ναυτικού και στρατιωτικού ακόλουθου της Τουρκίας, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ουκρανίας».

Πηγή: DW.com