Ερντογάν και Μπαχτσελί στήνουν σόου στο Αιγαίο – Θα παρακολουθήσουν μαζί τουρκική στρατιωτική άσκηση

Την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Θεωρείται βέβαιο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παρουσία του στην άσκηση, προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου κατά της Ελλάδας έχοντας το νου στις προεδρικές εκλογές του 2023 στη χώρα του.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ε.Δ., που συνεχίζεται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών. Η πρώτη φάση της άσκησης, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

erdo-bahce

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση συμμετέχουν στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών.

Στο πρώτο μέρος της άσκησης, πραγματοποιήθηκε άσκηση πάνω στο διπλό σενάριο… απόβασης σε νησί και διάσωσης πληρώματος υποβρυχίου, που χτυπήθηκε από εχθρική τορπίλη.