Την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

“Έφτασε η ώρα να γράψουμε ένα ακόμα χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία του Σιωνισμού…έφτασε η ώρα να εφαρμόσουμε τον εβραϊκό νόμο στην Δυτική Όχθη”.

Με αυτά τα λόγια, ο – πλέον επίσημα- νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε γνωστό πως το αμέσως επόμενο διάστημα και παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, θα προχωρήσει στην προσάρτηση των ισραηλινών εποικισμών στο κράτος του Ισραήλ.

“Σε αυτά τα μέρη το σπουδαίο έθνος μας γεννήθηκε, σε αυτά τα μέρη αναπτύχθηκε και σε αυτά τα μέρη θα ζήσουμε” δήλωσε ο αρχηγούς του κόμματος Λικούντ, την ώρα που οι βουλευτές του, του προσέφεραν ένα ασταμάτητο χειροκρότημα.

Οι ανακοινώσεις, έλαβαν χώρα πριν από λίγο στο ισραηλινό κοινοβούλιο, το οποίο έδωσε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης με 73 υπέρ και 49 κατά, στην συγκυβέρνηση Νετανιάχου-Γκάντζ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού και τωρινός αρχηγός του κόμματος “Μπλε και Λευκό”, Μπένι Γκάντζ απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στο παλαιστινιακό θέμα και τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Αντίθετα, αρκέστηκε σε αναφορές για τα κοινωνικό-οικονομικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, πως για δυο συναπτές εκλογικές διαδικασίες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Μπένι Γκάντζ συγκρούονταν για την θέση του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Ωστόσο, κανένας από τους δυο, δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών, σε καμία εκ των τριών προηγούμενων αναμετρήσεων.

Έτσι, και πριν από ένα μήνα, οι δυο τους συμφώνησαν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, βάζοντας τέλος στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση του Ισραήλ που κράτησε για πάνω από 500 ημέρες.