Νίκος Δένδιας: Οι δεσμοί φιλίας με το Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί τα τελευταία χρόνια

Ο Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρέθεσε χθες, αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμρανί, στο οποίο παρευρέθηκαν επίσης οι Πρέσβεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και της Αυστρίας.

Στην προσφώνηση του, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στη στρατηγική διάσταση της σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ καθώς και στα επιτεύγματα που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία τα οποία ενίσχυσαν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα υπογράμμισε την άριστη και ειλικρινή συνεργασία που είχε με τον Γιόσι Αμρανί, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 2019 μέχρι σήμερα, επιτεύχθηκαν αρκετά.

Σε αυτό το διάστημα, Ελλάδα και Ισραήλ, υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του East-Med καθώς και τη συμφωνία για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα. Επίσης, η Ελλάδα ανέλαβε την ετήσια (2021) Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance).

Μέσω της Προεδρίας της η Ελλάδα είχε την ευκαιρία, να αποστείλει εκ νέου το μήνυμα πως τα εγκλήματα του ολοκαυτώματος που διαπραχθήκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, δεν πρόκειται να ξεχασθούν ούτε να επαναληφθούν.

Ενώ, Ελλάδα και Ισραήλ μαζί με την Κύπρο αναδείχθηκαν πόλοι σταθερότητας και συνεργασίας. Αποτέλεσμα αυτή της συνεργασίας ήταν και το σχήμα 3+1 στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πεπεισμένος πως οι δεσμοί ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν σφυρηλατηθεί με το Ισραήλ, θα συνεχίσουν να ενισχύονται προς όφελος των δυο λαών.