Με ποια όπλα εξοπλίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για ενίσχυση της «αποτροπής ισχύος»

«Εχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». H παραπάνω φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, αποτυπώνει τη βούληση της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις, με την Τουρκία να ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς, φαίνεται ότι δεν αφήνουν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις ή για ακύρωση εξοπλιστικών σχεδιασμών.

Ετσι κι αλλιώς μερικές από τις αποφάσεις είχαν προηγηθεί (φρεγάτες Belh@rra, μαχητικά Rafale, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo) και απλώς αναμένεται η παραλαβή αυτών των όπλων που εκτιμάται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν τις ισορροπίες σε πολλά πεδία έναντι της Τουρκίας. Ομως, όπως ήδη είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», αρκετά από τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήταν σε φάση διαπραγματεύσεων και συζητήσεων πρόκειται τώρα να επισπευστούν, ώστε τα νέα όπλα να ενταχθούν συντομότερα στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Rafale, Belh@rra, Romeo

Τα έξι Rafale που έφτασαν στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου είναι ουσιαστικά η πρώτη από τις αρκετές «φουρνιές» νέων και υπερσύγχρονων όπλων που θα ενισχύσουν τον Ελληνικό Στρατό. Τα μαχητικά με το παρατσούκλι «gamechangers» δεν έχουν συμμετάσχει ακόμη σε ασκήσεις, καθώς συνεχίζεται η προσαρμογή και η εκπαίδευση των πιλότων. Ομως, αν απαιτηθεί, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απογειωθούν και να χρησιμοποιηθούν και για επιχειρησιακούς σκοπούς. Η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα παραλάβει άλλα έξι το 2023, επίσης έξι τον Ιανουάριο του 2024 και τα τελευταία έξι τον Ιανουάριο του 2025. Το 2025 θα είναι όμως χρονιά ριζικής ανανέωσης και για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού τότε προβλέπεται να παραληφθούν οι δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra, με την τρίτη να ενισχύει τον Στόλο το 2026. Oι φρεγάτες διαθέτουν τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες – πάγια απαίτηση των επιτελών – αλλά θα μπορούν με την εμβέλεια των ραντάρ (Seafire) και το βεληνεκές των όπλων τους να «χτίζουν» ένα τείχος προστασίας στη θάλασσα σε ακτίνα δεκάδων ναυτικών μιλίων.

Στο μεταξύ, στο τέλος του έτους ή το αργότερο στην αρχή του επόμενου, το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί και με το πρώτο από τα επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ 60 Romeo. Θεωρούνται τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στον κόσμο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θέλουν να «εξαφανίσουν» άμεσα το τουρκικό πλεονέκτημα που επιχειρεί να αποκτήσει η Τουρκία με τα «αόρατα» υποβρύχια 214. Τα ελικόπτερα Romeo είναι πολυεργαλεία, «σκανάρουν» τεράστιες περιοχές και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως τα F-35 του Ναυτικού.

Ακόμη, σημαντική είναι και η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Μ1117. Εχει ήδη παραλάβει 174 – από τα συνολικά 1.200 -, θα πάρει άλλα 270 μέσα στον Ιούνιο και ήδη κάποια απ’ αυτά συνεισφέρουν στη θωράκιση του Εβρου.

Αποφάσεις για F-35, κορβέτες, Leopard

Με την Τουρκία να αμφισβητεί ανοιχτά ακόμη και την κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών, το υπουργείο Αμυνας και η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε αποφάσεις εντός του καλοκαιριού για ακόμη δυο τρία μεγάλα εξοπλιστικά. Αναμένεται δηλαδή η τελική επιλογή για τις κορβέτες που θα ενισχύσουν το ΠΝ και σε συνδυασμό με την απόκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra θα μπορούν να «κλειδώνουν» το Αιγαίο. Επίσης, συνεχείς είναι οι συζητήσεις του υπουργείου και για το θέμα της αναβάθμισης εκατοντάδων αρμάτων μάχης Leopard και πιθανή συμπαραγωγή νέων στην Ελλάδα. Και βέβαια ήδη οι επιτελείς «τρέχουν» τις διαδικασίες για να στείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα το επίσημο αίτημα (Letter of Request) στις ΗΠΑ για την απόκτηση μιας μοίρας F-35.