«Βόμβα» Σολτς: Η Ελλάδα στέλνει και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία και η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με άλλα, που θα αποστείλει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι λεπτομέρειες, όπως δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, θα διευθετηθούν προσεχώς μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τα άρματα μάχης στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία με τον τρόπο που το κάνει μια πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Τσεχίας (δηλαδή, η Γερμανία στέλνει άρματα μάχης στην Τσεχική Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τα δικά της άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία) ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να είχε δηλώσει διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα.

Η Αθήνα εδώ και καιρό δεχόταν πιέσεις για παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1. Στο «στόχαστρο ήταν τα ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τα αποθέματα του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας.

Η πίεση από τους συμμάχους και, κυρίως τους Αμερικανούς για παραχώρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν ανατολικής προέλευσης στους Ουκρανούς είναι συνεχής.

Θεωρητικώς τα ανατολικά, δηλαδή ρωσσικά, οπλικά συστήματα υποτίθεται ότι είναι γνωστά στον ουκρανικό στρατό και δεν απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση για να τα ενσωματώσει.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που απέκτησαν ρωσσικά όπλα, ήδη από το 1992, μόλις δηλαδή κατέστησαν διαθέσιμα μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Επρόκειτο στην αρχή για οχήματα και συστήματα του ανατολικογερμανικού στρατού, από τα οποία η νέα ενιαία Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί.

Ανάμεσα σε αυτά, τα οχήματα BMP-1 τα οποία ενσωματώθηκαν στο Πεζικό.

Τι δήλωνε ο Παναγιωτόπουλος για τα όπλα σε Ουκρανία

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι «η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία». Ο ίδιος, τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστείλει άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Η παραδοχή Παναγιωτόπουλου για αποστολή και άλλων όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ήρθε μετά την αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 20 χωρών που αναμένεται να στείλουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

«Περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Στο σκληρό «πρέσινγκ» από τους τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα, αλλά και του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί στις 24/5 ότι η Ελλάδα στέλνει κι άλλα όπλα στο Κίεβο.

«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», δικαιολόγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας για την αποστολή. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο». Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε αρνηθεί να ανακοινώσει τι όπλα θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη ήρθε σήμερα δια στόματος του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.