Θωρακίζουν τον Έβρο με τα «θηριώδη» M1117 του ελληνικού στρατού (βίντεο)

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πλάνα από τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, στην οποία φαίνεται συγκεκριμένα και η ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων των νεοαποκτηθέντων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως.

Τα Μ1117  παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ η άμεση ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων αναγνώρισης στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η παραλαβή των Μ1117 Guardian στην Αθήνα
Η επίσημη «πρώτη» σε ελληνικό έδαφος για τα νέα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης-ανίχνευσης του στρατού έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, καθώς τα M1117 Guardian παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο 301 ΕΒ, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά τους έγινε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία, όπου και έγινε η εκπαίδευση των στελεχών του ελληνικού στρατού (σε αμερικανική βάση), ενώ στη συνέχεια τα πρώτα οχήματα κατέφθασαν στην Αθήνα μέσω σιδηροδρόμου.

Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει με επιτυχία σε θέατρα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού. Πλέον θα χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα, αλλά παρωχημένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και μεταφοράς προσωπικού.

Πρόκειται για ένα τροχοφόρο όχημα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση. Είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Κινείται με ταχύτητα έως 65 χιλιομέτρων την ώρα και έχει αυτονομία 900 χιλιομέτρων. Θεωρείται εξαιρετική λύση για αποστολές αναγνώρισης.

Δείτε εικόνες από τα νέα M1117 Guardian: