Τουρκία: Αμετανόητη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Θέτει όρους για να συμφωνήσει

Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ανέφερε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, ωστόσο λέει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα κράτη μέλη δείχνουν να συμφωνούν με την ένταξη και μόνο η Τουρκία συνεχίζει να αντιστέκεται.