Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν και επισήμως σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις, για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, αν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, τότε θα πρόκειται για μια απόφαση ιστορική, «η οποία θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο μπορεί να νικήσει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ανέφερε πως η Μόσχα δεν πετυχαίνει στους στρατιωτικούς στόχους της, απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο και ότι καθυστερεί την επίθεσή της στο Ντονμπάς.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί για όσο την χρειάζονται οι Ουκρανοί.

Τόνισε ακόμη ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αν θέλουν να ενταχθούν και συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες στην πραγματικότητα είναι «ήδη μέλη» της Συμμαχίας, απλώς χωρίς… κάρτα μέλους.

Την εκτίμησή του ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας θα καμφθούν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.