Είναι επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία εξέφρασε και επίσημα την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Φινλανδία, που έχει 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τηρούσε αυστηρή πολιτική ουδετερότητας

Το Σάββατο ο πρόεδρος Νιινίστο είχε συνομιλήσει σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνοντας για την πρόθεση της χώρας του.

Ο ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι θα ήταν λάθος για το Ελσίνκι να προχωρήσει στην ένταξη «γιατί δεν απειλείται από κανένα». Λιγότερο διακριτικοί ήταν Ρώσοι αξιωματούχοι που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν προειδοποιήσει ότι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα διατάρασσε την ισορροπία στη Βαλτική και ότι η Ρωσία θα ενίσχυε την άμυνά της στην ευρύτερη περιοχή.

Το κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης τις επόμενες ημέρες. Χθες ψήφισε υπέρ της ένταξης το κόμμα της πρωθυπουργού Μάριν.

Η πλειονότητα των βουλευτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ίδιο και η κοινή γνώμη: Περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες εκφράζονται θετικά, μια θεαματική μεταστροφή σε σχέση με τις αρχές του έτους. Και στη Σουηδία τα ποσοστά των πολιτών υπέρ της ένταξης ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα πάντα με τις σημοσκοπήσεις.

Καταλύτης ήταν φυσικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές που εξαπέλυε η Μόσχα κατά της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας που έχει εκφράσει και αυτή την πρόθεση να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Πώς θα γίνει η ένταξη

Έπειτα και από το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσει και η επίσημη κατάθεση αίτησης στο ΝΑΤΟ. Έπειτα, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία (και η Σουηδία αν προχωρήσει και αυτή στις αντίστοιχες ενέργειες στο Κοινοβούλιό της) θα έχει λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως 18 μήνες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, Φινλανδία και Σουηδία έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.