Φινλανδία: «Κρυφή πόλη» κάτω από το Ελσίνκι σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Με το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να δημιουργεί εκνευρισμό στη Μόσχα, η οποία κλιμακώνει τις απειλές της, κάνοντας λόγο για εχθρικές κινήσεις, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με εδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί έως και 900.000 άνθρωποι, δηλαδή 300.000 περισσότεροι από τους κατοίκους της πρωτεύουσας, που υπολογίζονται σε περίπου 600.000.

Στη Φινλανδία, όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμμένει στην εμπρηστική πολιτική του, φαίνεται να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Δείτε βίντεο από ρεπορτάζ του ABCNews:

Την ίδια στιγμή, η Άννα Λεχτίραντα, η υπεύθυνη επικοινωνίας στον δήμο του Ελσίνκι, ξεκαθαρίζει ότι οι Φινλανδοί δε θα «κάνουν πίσω» λόγω απειλών. «Ως χώρα σε ουδέτερη ζώνη αισθανόμασταν πάντα ότι έπρεπε να προστατευτούμε και θα το κάνουμε» τόνισε ειδικότερα.

«Τα υπόγεια καταφύγια χτίζονται καθώς έχουμε την εμπειρία του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου του 1939 και του Β’Παγκοσμίου. Όλοι έχουμε γνωστούς και συγγενείς που υπέφεραν από τραύματα αυτού του είδους» συμπλήρωσε. Στα υπόγεια αυτά περιλαμβάνονται καφετέριες, γήπεδα, πίστες καρτ, πάρκινγκ και χιλιάδες κουκέτες.

Για πρώτη φορά κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1960, ενώ οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας έχουν αναθέσει ανασκαφές πάνω από 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων κάτω από το έδαφος. Σε αυτόν τον χώρο μπορεί να σταθμεύσουν 50.000 λεωφορεία. Οι πόρτες εισόδου των καταφυγίων, δε, έχουν τέτοιο πάχος που ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης προστατεύουν τον κόσμο.

poli1

Οι ρωσικές απειλές

Διαδοχικές είναι οι απειλές της Μόσχας κατά της Δύσης, με αφορμή την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες τονίζουν πως η σύρραξη στην Ουκρανία επαναπροσδιόρισε τη θέση τους σχετικά με την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

poli2