Αίγυπτος: Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 στρατιωτικούς

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες Κυριακή μέσω του οργάνου προπαγάνδας της Άμακ την ευθύνη για την επίθεση της προηγουμένης στη χερσόνησο του Σινά, στην οποία υπέστη 11 απώλειες στις τάξεις του ο στρατός της Αιγύπτου.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων σε επίθεση εναντίον του αιγυπτιακού στρατού εδώ και χρόνια.

Η επίθεση εναντίον αντλιοστασίου νερού του στρατού στη χερσόνησο, η οποία καλύπτεται από έρημο και την οποία λυμαίνονται πυρήνες εξτρεμιστών, με ορισμένους εξ αυτών να ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, πυροδότησε κύμα καταδικών από το εξωτερικό.

Η Αφρικανική Ένωση, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Σουδάν καταδίκασαν την «τρομοκρατική» ενέργεια αυτή, η οποία, υποσχέθηκε ο Aιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δεν θα μειώσει «την αποφασιστικότητα της χώρας και του στρατού της να κόψει το κακό της τρομοκρατίας από τη ρίζα».

Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Σινά και στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη.

Στη χερσόνησο του Σινά, οι επιθέσεις επικεντρώνονται στις υποδομές, ειδικά στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύουν το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Το αιγυπτιακό γενικό επιτελείο ανακοινώνει συχνά ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τζιχαντιστές στη χερσόνησο.

Συνολικά, πάνω από χίλιοι τζιχαντιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς — οι οποίοι όμως δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς στην επαρχία του Βόρειου Σινά η πρόσβαση των δημοσιογράφων είναι απαγορευμένη.

Η πιο πρόσφατη σημαντική επίθεση στο Κάιρο είχε διαπραχθεί τον Μάιο του 2020: είχε στόχο τις πυραμίδες της Γκίζας, νοτιοδυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και επίσημο απολογισμό 17 τραυματίες.