Στη Μέκκα ο Ερντογάν – Προσκύνησε φορώντας τον λευκό χιτώνα (Βίντεο)

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την τουρκική οικονομία με τη λίρα να καταρακυλά ο Ταγίπ Ερντογάν  , πραγματοποίησε ένα κομβικής σημασίας ταξίδι για να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις, δημιουργώντας γόνιμο έδαφων για σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων.

Κατά το σύντομο ταξίδι του, ο Τούρκος πρόεδρος πήγε να προσκυνήσει στη Μέκκα – υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – φορώντας τον λευκό χιτώνα του προσκυνητή.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή της διμερούς πολιτικής και ίσως το μεγαλύτερο βήμα στην προσπάθεια της Αγκυρας από το 2020 να αποκαταστήσει τους πληγέντες δεσμούς της με τις περιφερειακές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Η ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν-Μπιν Σαλμάν

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συζήτησαν χθες Πέμπτη στη Τζέντα για «τα μέσα ανάπτυξης» των διμερών σχέσεων, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Ερντογάν έφτασε χθες στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, μια υπόθεση που προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Μπιν Σαλμάν και ο Ερντογάν «εξέτασαν τις τουρκοσαουδαραβικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους αυτές θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς», ανέφερε το SPA μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συναντήθηκε και με τον βασιλιά Σαλμάν, πραγματοποιήθηκε την ώρα που η χώρα του διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση: η τουρκική λίρα έχασε το 2021 το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 61,1% σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση αυτή ώθησε τον Ερντογάν να αναθερμάνει τις σχέσεις του με πρώην εχθρικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά κυρίως με τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψή του «θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή» στις τουρκοσαουδαραβικές σχέσεις. «Η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και των οικονομικών είναι προς το κοινό μας συμφέρον», πρόσθεσε.