Συμφωνία Μάλτας-Τουρκίας, μπλοκάρει την επιχείρηση “Ειρήνη”

Μετά την Ιταλία και η Μάλτα περνάει.  με την πλευρά της Τουρκίας σε ότι αφορά την Λιβύη. Εβαλε μάλιστα  βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη” η οποία έχει ως σκοπό να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, να εμποδίζει δηλαδή την εισοδο οπλων και μισθοφόρων στην χώρα.
Η Βαλέτα έβαλε βέτο  για την λειτουργία της ναυτικής επιχείρησης “Ειρήνη”  στην οποία συμμετέχουν πλοία κυρίως απο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία και αεροπλάνα απο Γερμανία, Λουξεμβούργο και Πολωνία.
Η κυβέρνηση της Μάλτας υποστηρίζει ότι η “Ειρήνη” δεν εμποδίζει την εισαγωγή όπλων προς τη Λιβύη, ειδικά απο την ξηρά δηλαδή απο την πλευρά της Αιγύπτου η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Η Ελλάδα και η Γαλλία ζητούν εξηγήσεις απο την Βαλέτα, η οποία ανακατεύει στην όλη υπόθεση τον …κοροναϊό και τους μετανάστες. 

Το βέτο της Μάλτας ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά την έναρξη του επιχειρησιακού σκέλους της επιχείρησης! Το θέμα αποκάλυψε εφημερίδα της Μάλτας (Malta  Today) η οποία γράφει ότι η κυβέρνηση θα παγώσει ακόμη και τη συμμετοχή της για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης. Η εφημερίδα αποκαλύπτει και το παρασκήνιο μεταξύ Αγκυρας και Βαλέτας: «Η προσέγγιση της Μάλτας με την Τουρκία συνεχίστηκε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Evarist Bartolo να συναντιέται με τον Τούρκο πρέσβη στη Βαλέτα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri έχει ξεκινήσει άτυπες συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να κτιστούν σοβαρές γέφυρες με την Τουρκία και να ταρακουνηθούν τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Φαίνεται επίσης ότι η Τουρκία υποσχέθηκε στην Βαλέτα οτι θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές απο τη Λιβύη προς την Μάλτα, μέσω του ολικού ελέγχου που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Του Αλ Σάρατζ.
Η Βαλέτα λοιπόν υποσχέθηκε στην Αγκυρα οτι θα προσπαθήσει να «τινάξει στον άερα» την επιχείρηση πριν καν καλά-καλά ξεκινήσει,  βάζοντας βέτο σε επίπεδο ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην προγραμματισμένη επέκταση της επιχείρησης IRINI που προβλέπει την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης που θα περιπολεί. Οπως και έκανε.